sotul meu are grad de invaliditate 1si necesita insotitor permanent conform deciziei privind capacitatea de munca.As dori sa stiu ce drepturi si obligatii am eu avand dispozitie de curatela si fiind in acelasi timp si angajata in munca.Mentionez ca avem si un copil de 10 ani.Cui trebuie sa ma adresez ptr.a fi pusa in drepturi?
Ca insotitor al persoanei cu handicap grav nu aveti niciun drept specific,iar ca si curator aveti obligatia de a obtine toate drepturile ce ii revin persoanei care va fost incredintata care sunt:
-abonament gratuit pe mijloace de transport in comun ce se afla in administrarea Consiliilor Municipale sau orasanesti valabil in toate orasele tarii.De asemenea trebuie sa se puna stampila cu "insotitor" pt ca acesta sa fie valabil si pt dvs,dar numai in cazul in care circulati impreuna cu pers.cu handicap grav.
-cartela de acces la metrou pt persoanele cu handicap care locuiesc in Bucuresti,in acest caz veti primi si dvs o cartela personalizata pt a putea circula si singura.
-12 calatorii dus-intors (foi de drum) pt persoana cu handicap si 12 pt dvs.Aici se va face o legitimatie pe numele persoanei cu handicap si nu veti putea calatori decat impreuna cu aceasta.Foile de drum sunt valabile atat in tara cat si in strainatate numai ca in strainatate persoana cu handicap isi va plati biletul iar dvs nu.Gratuitatea este pe orice distanta la tren accelerat.
-in cadrul pensiei de handicap se vor gasi 2 sume in afara celei de 205 RON ce reprezinta indemnizatia de handicap: a)-compensatia pt abonamentul la energie electrica,abonamentele de radio,TV,abonamentul de telefonie fixa; b)-o suma ce reprezinta aproximativ 90% din salariul minim net pe economie ce reprezinta indemnizatia insotitorului persoanei cu handicap.
Toate acestea se pot obtine la serviciul pt persoanele cu disabilitati de la Primaria in raza careia are domiciliul persoana cu handicap.