avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Clauza abuziva
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Clauza abuziva

Se poate considera clauza abuziva diminuarea despagubirii sumei asigurate cu 25%(epava) in cazul daunei totale, tinand cont de urmatoarele?
Decizia Curtii de Apel Craiova nr. 182/01.10.2009:
''Clauza privind scaderea valorii pieselor ramase neavariate în caz de dauna totala cu exceptia situatiei în care asiguratorul îsi exercita dreptul de optiune în a prelua autovehiculul este una abuziva.
Asiguratorul plateste despagubiri integrale în situatia de exceptie în care îsi exercita dreptul de optiune în a prelua autovehiculul."
"Curtea a apreciat ca obligatia de plata a despagubirilor integrale, conditionata de exercitarea dreptului de optiune, reprezinta în fapt o obligatie afectata de o conditie suspensiva pur potestativa, deoarece plata integrala a despagubirilor depinde în exclusivitate de vointa asiguratorului .
Or, obligatia afectata de o conditie suspensiva pur potestativa este nula, astfel încât în interpretarea contractului de asigurare încheiat între I:F:C în calitate de asigurat si SC A.T.A. SA - Sucursala Slatina în calitate de asigurator, Curtea nu a dat eficienta clauzei aratate mai sus prevazute de pct.46 lit. b teza finala."
Cel mai recent răspuns: Brokeru22 , utilizator 07:56, 21 Iunie 2011
Conditiile de asigurare prevad aceasta clauza si clientul a fost de acord cu ea cand a incheiat contractul. Si oricum aceasta clauza este mai avantajoasa decat daca s-ar scadea din valoarea reala a masinii la data daunei, valoarea pieselor si subansamblelor ramase neafectate.
~ Conținut șters la cerere ~
Este un contract CASCO. Nu am contractul, nu sunt in situatia aceasta.
Am citit Decizia Curtii de Apel Craiova, prin care s-a pronuntat in sensul ca, clauza referitoare la diminuarea sumei asigurate cu 25%, in cazul daunei totale, ce reprezinta epava, este una abuziva, ca atare a obligat pe asigurator la palta intregii sumi asigurate.
Daca Curtea de Apel Craiova a decis ca este o clauza abuziva, alte instante din tara pot stabili acelasi lucru, inferioare sau egale in grad, daca se invoca aceasta decizie?
Sau de exemplu Protectia Consumatorului nu ar trebui sa se sesizeze si sa ii oblige sa renunte la clauza aceasta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare casco Ileana2013 Ileana2013 Recuperare indemnizatie in caz de dauna totala. Am avut un accident si cei de la firma de asigurari unde am polita CASCO au evaluat costul reparatiei si au ... (vezi toată discuția)
Ce suma de bani primesc pe o masina cu dauna totala Gabriel1990 Gabriel1990 Buna ziua, In data de 31.07.2017 mama mea a suferit un accident auto, ea fiind nevatamata, dar masina in urma constatarii asiguratorului este considerata ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)