avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire???

Parinti divortati, tatal plecat de acasa de la varsta de 13 ani, recasatorit cu o femeie cu fiica din prima casatorie. Nu au copii impreuna. Ca sa se inteleaga: tatal meu m-a avut pe mine si pe sora mea cu cinci ani mai mare decat mine, din casatoria cu mama, noi fiind surori de tata si de mama. Femeia cu care s-a casatorit tatal meu a doua oara are si ea o fata, dar din prima casatorie. Impreuna ei nu au copii. Tatal meu, dupa ce s-a recasatorit, a cumparat un apartament in care au locuit un timp. Acum tata cu femeia respectiva locuiesc in casa bunicilor mei (bineinteles din partea lui tata). Recent am aflat ca acel apartament este "trecut" pe numele fiicei femeii respective. Tatal meu a cumparat o masina si stiu tot de la el ca e trecuta tot pe numele sotiei lui. Stiu ca in momentul cumpararii masinii el a dat banii si masina a fost cumparata cu acte pe numele ei. Mai am o sansa sa mai recuperez ceva? As vrea sa recuperez macar apartamentul, nu mi se pare normal ca fiica ei sa detina drept de proprietar asupra unor bunuri care nu i se revin. Acum tatal meu va primi prin mostenire jumatate din casa bunicilor, dar asta dupa moartea bunicii. Si probabil si aceea o va trece pe numele fiicei sotiei. Nu mi se pare ok ceea ce se intampla. El este ft inversunat, nu a contribuit decat cu o infima pensie alimentara la cresterea mea, nu s-a interesat de mine, etc. (pe cand el avea niste venituri suplimentare, deoarece a lucrat la o balastiera pe post de inginer constructor). Tind sa cred ca tatal meu nu mai este "in toate mintile", am vreo modalitate de a demonstra acest lucru sau m-ar ajuta cu ceva daca s-ar dovedi acest lucru? Ce mai pot face? Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
ContSters47261, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 14:01, 20 Iunie 2011
Fiecare persoana are dreptul sa faca ce doreste ea cu bunurile sale pe timpul vietii ei.Atat timp cat tatal dvs a cumparat apartamentul direct pe numele fiicei vitrege sau i-a facut acesteia act de vanzare-cumparare,nu mai puteti face nimic.In cazul in care este vorba de o donatie,aceasta poate fi supusa reductiunii dar numai daca incalca rezerva succesorala si numai la decesul tatalui.In cazul masinii situatia este similara deci nu prea puteti face nimic dvs.In privinta pensiei alimentare achitate partial,trebuia sa-l actionati in instanta pt recalcularea pensiei alimentare ori de cate ori acesta avea o crestere in venituri.Nici aici nu se mai poate face nimic ca legea civila nu este retroactiva.Din pacate situatia este trista si,in mod legal,nu puteti face nimic dar exista o lege morala,o lege a sufletului,la care puteti apela,explicandu-i tatalui dvs intr-un mod pasnic,ca face diferente intre copii,fiind partinitor in a imparti averea asa cum nu ii sta bine unui parinte.Incercati sa apelati la acea latura sufleteasca ce va avantajeaza caci tot parinte va ramane,iar "sangele apa nu se face".
Multumesc pentru mesaj, in primul rand. In al doilea rand, cu tatal meu eu nu pot sa duc nici o discutie; chiar in dimineata aceasta m-a facut prin telefon in toate felurile, ii tine parte femeii respective. Parca e "turbat", pentru ca alt cuvant mai potrivit nu gasesc acuma. Nici sa merg la el in vizita nu pot macar, 1) fiindca nu ma cheama 2) are un caine ft agresiv in curte, si il doare undeva ca mie mi-e frica de el. L-am mai vizitat, insa niciodata nu vorbea cu mine; imi dadea sfaturi cum sa-mi duc eu viata, ce sa mananc, cu ce sa ma imbrac, dar de contribuit cu un banutz, nici vorba (sau ca sa nu mint, din hasti in pasti vreo doi banuti). Are impresia ca tot ce face el face bine, si ca altii sunt: "nesimtiti", "primitivi", si in alte feluri pe care nu le pot reda in acest forum, fiindca oamenii care ar putea sa citeasca s-ar scarbi. Mi-a propus tot in aceasta dimineata sa-mi fac test ADN, ca nu el m-a facut. Cedeti ca acestea sunt vorbe de om normal? Sau e normal, dar pur si simplu n-a vrut nicicum sa "poarte el marsupiul", cand a fost nevoie, sau acum ca are aceste "iesiri", ca nu se mai poate controla si ma face in toate felurile? In momentul cand mergeam sa ma plang de vreun lucru rau ce mi s-a intamplat, dadea vina pe mama, spunea ca ea nu stie sa ma creasca. Este un mod cretin de a vedea lucrurile, in sensul ca el a stat cu mainile in buzunar, iar daca altcineva ii face treaba lui, o face prost. Ce credeti de astea?
Am inteles.Tatal dvs este tipul omului introvertit,neinteles cu sine si neintelegator cu ceilalti,un filosof si un atotstiutor in propria lui constiinta,un om pt care adevarul este numai cel pe care il spune sau il vede el,incercand sa ii convinga si pe ceilalti de acest lucru.
Se pare ca este extrem de tare influentat de sotia lui,iar sfatul meu este sa incercati sa va apropiati de aceasta,apeland la sentimentul matern daca el mai exista.
Bunica dvs ce are de zis fata de aceasta situatie?Nu o puteti contacta separat,aratandu-va bunele intentii si neacuzandu-l pe tatal dvs?
Astept un MP cu detalii pt a va putea sfatui mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu probleme?! raluca186 raluca186 Ca tot omul si eu am avut 2 parintii; intre timp ei au divortat iar tatal meu s a recasatorit cu o tanti ft abila si ochii dupa banii fosta secretara in ... (vezi toată discuția)
Ai vreun drept la apartament cand un parinte este decedat? andra.2010 andra.2010 Buna ziua, cand eram mic mama a murit iar noi ( pt ca mai am un frate) am ramas cu tata, dupa cativa ani s-a recasatorit cu o femeie care are si ea o fata din ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)