avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu vecinul - conducta apa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu vecinul - conducta apa

Am o problema cu un vecin in ceea ce priveste furnizarea apei. In anul 1980, tatal meu a facut tot ce era necesar din punct de vedere legal pentru a ne bransa la conducta principala de apa pe o strada mai importanta a orasului. La vremea respectiva pe strada noastra nu era inca conducta de apa.( s-a introdus doar in 1984). Am avut acordul notarial al vecinilor care locuiau la intersectia strazii noastre cu strada principala, proiect pentru bransare, achitate integral costurile de bransare (avem inca chitantele!). De 31 de ani achitam costurile legate de furnizarea apei la intreprinderea locala de furnizare a apei. In anul 1988, vecinii nostri au plecat in Germania, in locul dansilor mutandu-se o familie care a stat in chirie la stat pana in 1997, cand au cumparat casa. De ceva timp ne fac probleme, in sensul ca ne-au oprit de cateva ori apa, spunand ca au efectuat reparatii(sunt convinsa ca nu acesta este adevarul) si indirect (prin alti vecini) am aflat ca intentioneaza sa ne opreasca apa, vecinul forandu-si pe proprietatea dansului o fantana si nemaiavand nevoie probabil de apa furnizata de intreprinderea locala de furnizare a apei. Doresc sa stiu ce putem face in aceasta situatie in conditiile in care dansii chiar au de gand sa procedeze la a ne inchide robinetul (am uitat sa mentionez ca doar conducta principala este comuna, in rest avem fiecare caminul si contor separat!). Si mai neplacut este ca pe strada noastra conducta se termina cu 2 case inainte de casa noastra si cheltuielile pentru bransarea la aceasta conducta ar fi foarte mari si ar necesita o durata lunga de executie. Va rog mult sa-mi spuneti daca au dreptul legal de a opri furnizarea apei, daca servitutea continua si neaparenta pentru apeducte este valabila in acest caz? Si va rog mult sa ma indrumati urgent cum sa procedez. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marianica , utilizator 09:15, 22 Iunie 2011
Avand acordul notarial de folosire a conductei de apa, nu trebuie sa va faceti griji.In caz ca vor inchide apa, prin ordonanta presedintiala, cereti repornirea apei si apoi ii dat in judecata pt.a plati si daune-racordarea la apa, energie face parte din "nevoi sociale"care sunt absolute si nu are voie sa vi le opreasca nimeni.Este categoric abuz de drept al al dreptului de proprietate.
Asa cum am mentionat acordul notarial il avem dat de fostii vecini. In aceasta situatie mai este valabil raspunsul D-voastra?
Actualii vecini s-au mutat si au cumparat actualul teren, acesta fiind grevat de sarcina respectiva-deci de servitutea conductei de apa.Aceasta este valabila indiferent cine este proprietarul fondului aservit sau fondul dominant.Conditiile de exercitate au ramas aceleasi doar proprietarii s-au schimbat.Probabil ca nu stiu ca aveti acest acord notarial .Vorbiti cu ei si daca insista sa nu va dea apa, punetile in fata alternativa unui proces in care vor plati daune f.mari.
Va multumesc foarte mult. Din fericire mai exista si oameni ca D-voastra, la care putem apela atunci cand avem nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Darea acordului de bransare - drept sau obligatie ? metacarp metacarp M-am trezit cu o actiune civila prin care un vecin cere sa fiu obligat sa-mi dau acordul pt. un bransament de apa la o conducta pe care eu am introdus-o (si ... (vezi toată discuția)
Acord bransament gaze drum servitute danc3838 danc3838 buna seara.....doresc sa fac un bransament de gaze dintr-o conducta pe care a tras-o un vecin acum 2 ani si a platit 3000 euro ...dupa un an sa bransat inca un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu furnizorul de apa EugenM EugenM Buna ziua . In anul 1990 am cumparat un imobil intr-o curte cu alte doua apartamente . Aveam toate trei familiile racord individual de la conducta principala ... (vezi toată discuția)