M-am trezit cu o actiune civila prin care un vecin cere sa fiu obligat sa-mi dau acordul pt. un bransament de apa la o conducta pe care eu am introdus-o (si achitat-o!) .Conducta de apa este introdusa pe un drum de servitute ce deserveste cele 2 proprietati. Eu i-am zis acum cateva luni respectivului ca-i voi da acordul solicitat de Compania de Apa , dar numai dupa ce-mi achita cca 1/2 din banii platiti de mine pe aceasta lucrare , mai ales ca inainte de executarea lucrarii i-am propus sa participe financiar si el , dar nu a fost de acord . Ce sanse sa castig acest proces am ? Stiu ca toata lumea are dreptul sa aiba apa intr-o locuinta , dar chiar asa ...pe banii altuia ?
Pana la urma faptul ca eu trebuie sa dau acest acord de bransare , este un drept al meu sau o obligatie a mea?M-ar putea obliga instanta sa-i dau acordul in orice conditii , urmand ca ulterior eu sa ma judec cu el pt. a recupera o parte din investitie ?
In cauza este vorba despre o servitute stabilita "prin fapul omului" si nu nascuta "din situatia locurilor" (cazul izvorului reglementat de art.579 si urm.C.civ.)
Aplicabile: art.630, 631 C.civ.
Art. 630
Acela carui se cuvine o servitute are dreptul a face toate lucrarile trebuincioase spre a se sluji cu dinsa si spre a o pastra.
Art. 631
Aceste lucrari se fac cu cheltuiala sa, iar nu cu cheltuiala proprietarului fondului supus, afara numai cind se va stabili altfel in titlul de stabilire a servitutii.
Faceti intampinare si cerere reconventionala prin care solicitati obligarea la plata a vecinului pentru c/val a 1/2 din lucrarea de aductiune a apei pe care ati achitat-o dvs..In probatiune prezentati toate actele prin care ati facut demersurile de introducere a conductei de apa (cereri, planuri, aprobari, deviz lucrare,etc)si prin care ati achitat lucrareafacturi, chitante,etc.).Daca aveti si martori ca ati solicitat vecinului sa plateasca c/val a 1/2 din lucrare si nu a fost de acord, este f.bine sa ii prezentati in instanta pentru a dovedi ca nu a fost de acord sa plateasca lucrarea si acum doreste sa beneficieze gratuit de rezultatele acesteia, pagubindu-va pe dvs..
Invocati si art.723 din C.Pr.civ. si cereti despagubiri:
Art. 723
Drepturile procedurale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege.
Partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pentru pagubele pricinuite.
Va recomand sa solicitati sprijinul unui avocat, pentru ca nu este o speta usoara.Succes!
Ar trebui sa verificati la Compania locala pentru furnizarea apei daca nu cumva dupa o anumita perioada de timp (posibil 1 an), conducta care a fost construita pana in bransament (la limita dintre proprietatea publica si cea privata), devine proprietate publica.
Verificati regulamentul/legea aplicabila societatii locale care furnizeaza servicii privind apa si reteaua de canalizare.
Oricum este necesar sa aflati si punctul de vedere al Companiei locale care furnizeaza aceste servicii.
M-am interesat la Compania Locala , conducta intra (pana la apometru si inclusiv acesta ) in inventarul lor, din momentul in care se face bransamentul . Pe de alta parte , mi-au spus si ca exista posibilitatea reclamantului de a-si trage o conducta in paralel cu cea trasa de mine . Daca exista aceasta posibilitate , nu inteleg cum ma poate obliga cineva sa-mi dau acordul ca sa se racordeze la conducta pe care eu am bagat-o ! In plus s-a cerut si daune cominatorii si amenzi civile de la data introducerii actiunii !