Accesul la imobilul in care locuiesc se realizeaza pe un drum de servitute ce deserveste inca o proprietate care de fapt este o sociutate comerciala. Acest drum de servitute este neasfaltat (pamant) si cu timpul a ajuns intr-un grad avansat de deteriorare . Eu am reparat acest drum in trecut cu piatra insa consider ca nu este corect sa-l repar numai eu atata timp cat il utilizez doar cu doua autoturisme iar societatea comerciala cu 20 poate de autoturisme si camioane. Am contactat patronul societatii in vederea contribuirii la repararea sau asfaltarea drumului insa acesta a refuzat sa investeasca in aceasta activitate. Totodata mentionez ca drumul in mare parte s-a deteriorat deoarece societatea deverseaza apa pompata dintr-un put de dren permanent pe acest drum si il strabate zilnic cu masini de trafic greu si autoturisme. Intrebarea mea este ce posibilitati legale am daca repar ,asfaltez sau betonez acest drum pe cheltuiala mea sa-mi recuperez banii direct proportional cu procentul meu de utilizare in raport cu vecinul , sau cum il pot constrange sa fie cota parte la repararea drumului ?
Codul Civil spune ca, acela caruia i se cuvine o servitute are dreptul de a face toate lucrarile trebuincioase spre a se sluji cu dansa si spre a o pastra. Plecand de la aceasta prevedere(art.630), daca sunteti proprietarul terenului, il puteti da in judecata sa va recuperati suma ocazionata cu reparatiile.
Dupa ce am revazut contractul de vanzare cuparare , tot drumul de servitute este trecut in contract ca fiind proprietate integranta a proprietatii cumparate , se afla in schita cadastrala a corpului de proprietate cumparat si platesc impozit la primarie pentru el (205 metrii patrati) si nu numai 30 ml asa cum credeam .
atunci cheltuielile va apartin insa puteti sa va adrsati instantei si sa explicati ca servitutea a devenit prea impovaratoare pentru dvs intrucat drumul este stricat mereu de SC si sa obtineti obligarea acestora fie sa foloseasc alt drum fie sa repare ce strica.
Art.634 Cod Civil : "Proprietarul fondului supus servitutii nu poate face nimic spre a- scadea intrebuintarea sau a i-o ingreuna. Astfel nu poate schimba starea locurilor, nici stramuta exercitarea servitutii dintr-un loc intr-altul, decat acela unde servitutea a fost din inceput stabilita. Cu toate acestea, daca acea stabilire primitiva a devenit mai impovaratoare proprietarul fondului supus, sau daca il opreste a-si face pe dansul reparatii folositoare, va putea oferi proprietarului celuilalt fond un loc ce ar avea aceeasi inlesnire pentru exercitarea drepturilor sale, si acesta nu va putea refuza.