Accesul la imobilul in care locuiesc se realizeaza pe un drum de servitute ce deserveste inca o proprietate care de fapt este o sociutate comerciala. Acest drum de servitute este neasfaltat (pamant) si cu timpul a ajuns intr-un grad avansat de deteriorare . Eu am reparat acest drum in trecut cu piatra insa consider ca nu este corect sa-l repar numai eu atata timp cat il utilizez doar cu doua autoturisme iar societatea comerciala cu 20 poate de autoturisme si camioane. Am contactat patronul societatii in vederea contribuirii la repararea sau asfaltarea drumului insa acesta a refuzat sa investeasca in aceasta activitate. Totodata mentionez ca drumul in mare parte s-a deteriorat deoarece societatea deverseaza apa pompata dintr-un put de dren permanent pe acest drum si il strabate zilnic cu masini de trafic greu si autoturisme. Intrebarea mea este ce posibilitati legale am daca repar ,asfaltez sau betonez acest drum pe cheltuiala mea sa-mi recuperez banii direct proportional cu procentul meu de utilizare in raport cu vecinul , sau cum il pot constrange sa fie cota parte la repararea drumului ?
Deci dupa cum inteleg aceasta servitute la care sunt proprietar , desi deserveste 2 proprietati eu voi fi acela care trebuie sa o repare si sa o mentina indiferent de cum o exploateaza celalalt vecin. Alternativa pentru a-i crea acces prin alta parte nu prea exista , iar daca vreau altceva decat a spus legiuitorul va trebui sa ma adresez instantei.
Am inteles corect? Scuze ca intreb , dar nu sunt in domeniu!