avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raporturi de munca. Sanctiuni posibile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raporturi de munca. Sanctiuni posibile

Buna ziua,

Am o problema destul de urgenta si as dori sa va cer parerea: sunt incadrat al unei societati comerciale din Romania, societate cu capital 100% strain.
Ca de obicei, cum se poarta in tara noastra, sefii m-au obligat sa muncesc, bineinteles gratuit, pentru alte companii, cu tot felul de legaturi (vizibile sau nu) cu asociatii angajatorului meu.
In ultima vreme, am primit o groaza de insarcinari suplimentare, respectiv sa constitui mai multe companii. Peste 50% din timpul meu de munca se consuma cu aceste formalitati, astfel incat, in mod inevitabil, mai apar scapari.
Sefii mei vor sa ma sanctioneze, posibil sa ma concedieze, pentru ca am omis sa trimit niste acte referitoare la constituirea unei noi companii, insa, asa cum am precizat, aceasta este o insarcinare suplimentara.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Cum ma pot apara daca voi fi sanctionat sau concediat (caci aceasta sigur se va intampla in perioada imediat urmatoare)? Ma gandesc ca angajatorul meu se va folosi de motivul ca nu mi-am indeplinit corespunzator atributiile de serviciu.
2) Am e-mail-uri trimise in legatura cu sarcinile suplimentare (lucrul pentru companiile suplimentare fara a avea contract de munca, lucru suplimentar fara a fi retribuit pentru asta, etc.), as putea sa le folosesc ca proba ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 21 Iunie 2011
Lasati-i pe dansii sa faca primul pas, mai ales daca este vb. de concediere. Au de facut o groaza de treburi si mai ales trebuie sa demonstreze pentru ce v-au concediat
Contestarea aceste grave sanctiuni se face numai la tribunalul muncii - unde va trebui sa va aparati - cu argumentele pe care ni le-ati prezentat si pe care, poate le mai strangeti. Dati-le de inteles...
Oricum, daca s-a ajuns pana in aceasta faza, este greu sa mai colaborati cu dansii, mai ales in conditiile in care lege ii obliga sa va reangajeze.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
Din pacate, situatia mea este situatia generala a angajatului roman la o companie multinationala. Este foarte usor sa faca presiuni asupra ta, pur si simplu te baga in spital (am fost deja pe acolo, se pare ca ma voi intoarce).
Iar replica noua este (conform noului cod al muncii): "Va concediem pentru necorespundere profesionala, avem o groaza de sarcini ce v-au fost date si nu le-ati indeplinit in mod prefesional". Este foarte greu sa ma pot apara in aceste conditii...
Va puteti apara cu atributiile prevazute in fisa postului ... daca acolo scrie ca trebuia sa indepliniti si acele sarcini, iar dvs le-ati indeplinit defectuos atunci se poate dispune, in conditiile legii, concedierea dvs.

Necorespunderea profesională, la care se referă art. 61 lit. d din Codul muncii, presupune fie necunoaşterea, fie cunoaşterea neîndestulătoare a normelor unei meserii, profesii sau activităţi.

Motivul de concediere reglementat de art. 61 lit.d din Codul muncii nu-l obligă pe angajator să dispună concedierea, ci îi oferă doar posibilitatea legală în acest sens.

In general, in fisa postului, la ultimul punct al atributiilor se mentioneaza "si orice alte atributii date in sarcina sa de seful ierarhic superior".
Voi lua in cosiderare ideea dumneavoastra si voi cere maine fisa postului sa vad ce spune, insa consider ca a lucra pentru infiintarea altor companii excede atributiilor mele prevazute de fisa postului (fisa postului este o anexa a CIM incheiat cu angajatorul meu).
Daca exista asa ceva in fisa postului trebuia sa se semneze sub rezerva legalitatii acelor atributii ... pentru ca nu se poate da unui consilier juridic o sarcina care intra in competenta femeii de serviciu ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala carmenccc carmenccc Buna ziua, Sunt angajata la aceasta societate incepand cu ianuarie 2013. In urma ca cateva zile angajatorul m-a convocat la o sedinta si mi-a pus in vedere ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala motanika motanika Buna, In cazul in care contractul de munca se incheie datorita motivului \"necorespundere profesionala\", cum este impactata pesoana respectiva pe ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris MD2013 MD2013 Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)