avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de chiriasi

Buna dimineata!

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:

In 2008, 20 de oameni s-au constituit intr-o Asociatie de Chiriasi, pentru a putea intra in posesia contractelor cu cei de la gunoi, apa etc. Atunci s-a hotarat sa ne gospodarim singuri pentru a nu plati contabil, etc.
In anul acesta, la o sedinta de bloc, s-a hotarat, fara contract, fara nimic, sa platim un om care iarna a avut grija de centrala. Acest lucru nu mi s-a parut normal, mai ales, ca o data s-a hotarat sa nu platim pe nimeni, apoi fata de ceilalti, care presteaza anumite treburi fata de bloc, nu s-a hotarat vreo suma.
Neplatind suma respectiva 2 luni, mi-a trecut-o la restanta. Cum poate acest lucru sa fie restanta din moment ce nu am contract pentru asa ceva?Ma poate obliga la acest la plata? Deci, nici cu femeia de serviciu Asociatia nu are contract, nici cu omul responsabil de centrala. In aceste conditii ce pot face in temeiul legii?
Multumesc de raspuns si rabdare.
Cel mai recent răspuns: ElaElla , utilizator 16:07, 21 Iunie 2011
Ce inseamna ca v-ati constituit in Asociatie de chiriasi? Aveti vreun act legal in care sa scrie ca sunteti persoana juridica?
Eu am spus sa va supuneti legii!!
Cineva care munceste, care face curatenie, care supravegheaza functionarea acelei centrale de bloc trebuie sa fie platit. Se mai intampla, s-a mai discutat pe forum de asociatii unde se face curatenie de catre cei care locuiesc, prin rotatie..., dar nu cred ca puteti prin rotatie sa asigurati functionarea unei centrale termice de bloc, in deplina siguranta. Asa ca mi se pare fiesc sa platiti pe cineva care sa se ocupe permanent de aceasta ca si de curatenie sau alte activitati din bloc.
Modul de plata al acestora puteti sa-l stabiliti de comun acord, conform statutului asociatiei dumneavoastra (indiferent ca este de proprietari, de locatari, de pensionari, de olimpici...) si prin negociere cu cei care muncesc efectiv.
Formele legale de plata sunt diverse in functie de felul activitatii, de repetivitate...
Spuneti ca "pana si ciobanului i se cer forme", dar obligatia este, in primul rand, a dumneavoastra, a celor care platiti, a asociatiei dumneavoastra sa intocmeasca aceste forme si apoi a "ciobanului" sa le ceara.
Aveti posibilitatea sa intocmiti formele legale pentru a plati persoanele care muncesc pentru dumneavoastra sau sa va autodenuntati la ITM, la ANAF..
Oricum de platit trebuie sa-i platiti pentru ca altfel nu mai lucreaza pentru dumneavoastra si va mai pot si reclama la ITM ...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
Adriantot, moderator
Stiu, pentru care va multumesc mult.:) O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiile inchiriate de asociatie rebell_rose rebell_rose Buna ziua, La parterul blocului avem o uscatorie pe care dorim sa o inchiriem. Care este procedura legala de a inchiria acel spatiu si ce declaratii trebuie ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez in registrul de casa migaste migaste Sunt administrator, avem un restantier care nu are venituri corespunzatoare si are datorii mari la asociatie; fiind un om priceput s-a hotarat sa presteze ... (vezi toată discuția)
Gestionarea unei asociatii de proprietari Cami2011 Cami2011 Buna ziua! Ma intereseaza conditiile in care o asociatie de proprietari isi poate desfasura activitatea. Mentionez ca blocul in care locuim este unul cu doua ... (vezi toată discuția)