avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizitare minor

Buna seara! In septembrie 2008 logodnicul meu (este din germania si traieste acum de un an in Bucuresti) va avea al doilea termen in procesul deschis de el pentru program de vizitare minor. Am dori sa auzim mai multe opinii despre doua lucruri:

1. Fosta sotie a aratat un email din data de 11.09.2007 instantei, in care el a scis ca va lua copilul in Germania, daca ea nu ii va acorda drepturile naturale pe care le are. Nu suntem siguri daca instanta va da atentie unui asemenea email. Sa stiti ca dupa ce a primit acest email, fosta sotie s-a adresat Politiei de Frontiera unde a cerut ca tatalui sa nu ii fie permis sa scoata copilul din tara fara acordul ei, iar Politia de Frontiera a fost de acord sa supravegheze iesirea din tara a minorului pentru o perioada de un an. Anul trecut in ciuda acestui fapt mama l-a lasat pe tata sa i-a copilul la el si niciodata nu a plecat cu baiatul in Germania - este foarte usor sa pleci cu masina in statele Schengen din Romania fara un control la vama romaniei. ;)

2. Principalul motiv pe care l-a adus in fata instantei de a nu lasa copilul la domiciliul tatalui este ca el locuieste in concubinaj, deoarece noi traim impreuna si nu suntem casatoriti legal. Nu suntem siguri daca acesta va fi un motiv pentru instanta de a nu il lasa un baietel de 3 ani la domiciliul tatalui

Daca trebuie sa stiti mai multe amanunte:

Traiesc cu logodnicul meu in Bucuresti, mentionez ca el este cetatean german. A fost casatorit cu o femeie romanca si au un copil de trei ani impreuna. In ianuarie 2008 s-a pronuntat hotararea de divort si pentru ca relatia cu fosta sotie a fost prietenoasa el a fost de acord ca baiatul lor sa ii fie incredintat mamei spre crestere si educare. In acest timp fost sotie i-a permis sa ia copilul si sa il vada cand el a dorit. Acum sunt insarcinata, iar in momentul in care fosta sotie a aflat acest lucru si-a schimbat comportamentul si anume, tatalui ii este permis sa isi vada baiatul doar acasa la ea si in prezenta ei.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
alina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:29, 5 August 2008
1. Nu vad relevanta acelui e-mail mai ales ca e anterior divortului... Nu era necesar sa se adreseze Politiei de Frontiera intrucat conform legislatiei actuale nici parintii care sunt casatoriti nu pot scoate copilul din tara fara acordul scris al celuilalt parinte (cu unele exceptii), iar in cazul de fata existand o hotarare de incredintare a copilului mamei cu atat mai mult trebuie sa existe acel acord scris ca sa poata scoate tatal copilul din tara (nu zic ca ar fi imposibil... cum bine ati spus controalele vamale sunt uneori de forma... dar ar fi ilegal - in cazuri extreme ar putea fi acuzat chiar de rapire -...).

2. Primeaza interesele copilului... faptul ca tatal sta in concubinaj nu are nici o relevanta (decat daca vatama aceste interese)... dar avand in vedere ca minorul are doar 3 ani ar putea gasi mii de alte motive de nu a-l lasa la domiciliul tatalui.

3. Atat timp cat "tatalui ii este permis sa isi vada baiatul doar acasa la ea si in prezenta ei" nu vad problema...
Multumesc pentru raspunsul rapid, este bine de stiut concubinajul nu este o problema si de asemenea emailul acela. Motivele pentru care logodnicul meu a intentat proces pentru program de vizitare sunt:
1. Nu ii este permis copilului sa isi viziteze bunicii in Germania
2. Mama copilului spune ca baiatul nu isi va intalni sora inainte ca el sa implineasca 10 ani
3. De fiecare data cand tatal pleaca de la baiat, ea ii spune copilului ca tatal nu mai vrea sa stea cu el
4. Copilul vrea sa mearga acasa la domiciliul nostru
5. Ea intotdeauna cauta o ocazie pentru scandal cand tatal merge sa isi viziteze baiatul la domiciliul ei, inregistreaza vocea tatalui pe telefon in speranta ca poate folosi ceva impotriva lui.....etc
Tatal poate obtine dreptul de a mentine legaturi personale cu minorul la domiciliul tatalui.
Cat priveste deplasarea copilului in Germania la bunici situatia este foarte complicata dar se poate rezolva prin hotararea instantei.Va fi un proces separat deschis de bunici.Sa nu mearga la proces fara avocat.

Mai usor ar fi sa viziteze bunicii copilul in Romania, nu sa mearga copilul in Germania.Va poate costa mult mai putin un astfel de proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumim pentru raspunsul incurajator, si ar mai fi si alte aspecte care ne dezamagesc si nu stim daca oare nu ne-ar fi de folos in proces. Binenteles logodnicul meu are un avocat. As vrea sa stim daca ar fi relevant in acest proces sa folosim si comportamentul mamei fata de copil, deoarece acesta nu este intocmai bun(comportamentul mamei). In timp ce tatal isi viziteaza baiatul mama face tot posibilul sa il provoace cu diferite lucruri si face aceasta intalnire mai mult un scandal decat sa lase tatal sa isi petreaca frumos acele putine momemte cu fiul sau. Mentionez ca mama chiar face aceste scandaluri in fata copilului care desigur plange si este afectat si chiar si il bruscheaza, il ia cu forta de mana in timp ce copilul plange dupa tata. Este de acceptat acest comportament? Putem face ceva, spune in proces de comportamentul mamei?
Puteti sustine in fata instantei aceste aspecte dar ar fi mult mai indicat sa fie si probata aceasta atitudine a mamei.
Consider ca ar fi relevant intrucat ar duce instanta la concluzia ca singura modalitate de incetare a acestei situatii de fapt ar fi tocmai luarea minorului la domiciliul tatalui adica exact ceea ce il intereseaza.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului minorului, în străinătate User2017 User2017 Buna seara! Din august 2017 locuiesc împreună cu băiatul meu, acum în vârstă de 8 ani, în Germania. In iulie, anul acesta, ii expira pașaportul si ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Dreptul la domiciliu dancosma dancosma Am fost recunoscut drept tata al baietelului meu printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma cu un an (baiatul e un copil din afara ... (vezi toată discuția)