avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la domiciliu

Am fost recunoscut drept tata al baietelului meu printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma cu un an (baiatul e un copil din afara casatoriei; nici eu, nici mama lui nu suntem casatoriti). De atunci si pina in prezent, mama lui nu a locuit nici la domiciliul meu, nici la domiciliul ei (baiatul fiind mic - 2 ani -, locuieste cu ea).

Potrivit OUG 97/2005, art. 26, alin. (1), "Domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic ori, după caz, la reprezentantul său legal, în cazul în care se află sub tutelă."

Pe de alta parte, dreptul la domiciliu al copilului este recunoscut prin Conventia ONU cu privire la drepturile copilului din 1989, art. 8, alin. 1: "Statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele şi relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală.", Conventie ratificata de Romania prin legea 18/1990.

Prin urmare, ce pot si ce trebuie sa fac pentru a garanta dreptul la domiciliu al baiatului meu, daca toate rugamintile mele in acest sens au fost constant ignorate si tratate drept "absurditati" de mama lui?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dancosma , utilizator 22:10, 9 Septembrie 2009
copilul minor are domiciliul la parintele in grija caruia se afla.
Vorbiti mai sus despre o hot. de stabilire a paternitatii. A fost hotarata si incredintarea copilului? Copilul a fost incredintat mamei?

Daca da, asa cum singur ati spus, copilul va locui cu mama.
Mama in calitate de cetatean roman are dreptul de a-si stabili si de a-si schimba in mod liber domiciliul sau resedinta. Iar copilul o urmeaza.

Ce va necajeste? Faptul ca minorul locuieste efectiv la o alta adresa decat cea scrisa in cartea de identitate a mamei? Ce relevanta are?
A! Daca ar locui sub un carton de sub vreun pod - ori alte asemenea "conditii" - ati putea sa solicitati (re)incredintarea.

Altfel nu inteleg ce intelegeti dvs. prin garantarea domiciliului? Daca mama ia copilul cu ea pe unde isi muta resedinta, nu vad nici o problema. Doar n-ati vrea sa-l lase legat de calorifer la adresa din buletin pentru a-i "garanta domiciliul".
Solicitati incredintarea copilului dvs. precum si stabilirea domiciliului la domiciliul dvs. daca va necajeste ceva legat de faptul unde locuieste copilul dvs. sau cum e ingrijit de mama.

av. Ana Florea
romascanu a scris:
Ce va necajeste? Faptul ca minorul locuieste efectiv la o alta adresa decat cea scrisa in cartea de identitate a mamei? Ce relevanta are?


Ma deranjeaza faptul ca mama baiatului locuieste fara acte legale acolo unde locuieste - adresa respectiva nu este nici adresa ei de domiciliu, nici adresa ei de resedinta.

Altfel, sunt absolut de acord cu dumneavoastra: mama este libera sa-si mute domiciliul sau resedinta oriunde doreste. Atata doar ca ar trebui, cred eu, sa faca asta respectand legea.

Baiatul este acum in custodie comuna, deci domiciliul lui este fie la domiciliul mamei, fie la domiciliul meu. Cum el locuieste cu mama lui in alta parte, fara forme legale, cred ca dreptul lui la domiciliu nu ii este respectat.

Sa presupunem ca mama ar cere si ar obtine incredintarea copilului, iar eu, din pricina varstei mici a baiatului, as obtine drept de vizita doar la domiciliul minorului. Cum, prin incredintarea catre mama, domiciliul baiatului e domiciliul mamei, ar rezulta ca eu nu mi-as putea vedea baiatul decat la domiciliul mamei, nicaieri in alta parte. Si cum mama nu locuieste la domiciliul ei, rezulta ca eu nu mi-as mai putea vedea baiatul.

PS Nu vorbesc nicaieri despre "garantarea domiciliului", ci de garantarea dreptului la domiciliu al baiatului meu.
Custodia comuna nu exista deocamdata la noi.
Copilul inteleg ca a fost incredintat mamei. Prin urmare acesta poate sta oriunde in alta parte. Acolo unde sta si mama.
Daca dvs. nu aveti program de vizitare il puteti obtine in instanta.

Alte discuții în legătură

Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere magirescuradu magirescuradu sunt divortat din2001de fosta sotie.din 2002 am convetuit cu ea fara acte legale.in 2004 sa nascut un baietel pe care l-am recunoscut.anul acesta in luna ... (vezi toată discuția)
Poate scoate copilul din tara? vasilescu victor vasilescu victor sunt divortat si in urma divortului copilul a fost incredintat mamei. mama copilului este cetatean moldovean cu drept de sedere in romania. are dreptul sa ... (vezi toată discuția)