avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedarea in favoarea unei parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedarea in favoarea unei parti

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care ultimul parinte a decedat in 2005, vreau sa deschid succesiunea, mai am o singura sora si vrea sa-mi cedeze casa, iar din pamantul care este distribuit in 4 parcele vrea cate jumatate din 2 parcele, restul mi-l cedeaza mie. Un notar mi-a spus ca nu se poate ceda pur si simplu, intai se imparte in mod egal, apoi sa-mi doneze sau sa-mi vanda, dar eu nu cred ca e asa, Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
dragoflori, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:11, 22 Iunie 2011
V-a spus bine notarul, pentru ca sora nu poate renunta doar la o parte din mostenire, renuntarea este TOTALA, cine renunta la mostenire renunta la toate bunurile care au apartinut defunctului. Asadar, trebuie sa dezbateti succesiunea, veti primi mostenirea in mod egal (1/2 fiecare), iar apoi incheiati acte de partaj voluntar, prin care fiecaruia ii vor reveni bunurile conform intelegerii dintre dvs.
dragoflori a scris:

Un notar mi-a spus ca nu se poate ceda pur si simplu, intai se imparte in mod egal, apoi sa-mi doneze sau sa-mi vanda, dar eu nu cred ca e asa.

Partial corect, partial ...anapoda. (donatia sau vanzarea din fraza de mai sus sunt niste "scarpinaturi" fara rost).

Dezbateti succesiunea dupa parinti (pare ca nici dupa primul parinte nu s-a dezbatut).
Obtineti certificatul de mostenitor avand in masa sucesorala casa si pamantul, iar la rubrica mostenitori pe dvs. si sora (1/2 si 1/2).
Puteti ramane in acesta stare de indiviziune ...pana va plictisiti. :)
Sau puteti incheia imediat un act de PARTAJ prin care dvs. primiti in proprietate casa + ce mai doriti, iar sora primeste ce v-ati inteles sa primeasca.

Rezulta 2 "hartii" = certificatul de mostenitor + actul de partaj (care poate fi incheiat imediat sau ORICAND dupa ce ati obtinut certificatul de mostenitor).

Alte acte (donatie, vanzare) sunt fara rost. (Bunaoara: de ce sa vand platind impozit, cand pot sa impart/ies din indiviziune fara sa-i mai fac si statului "cadou" un impozit?).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)
O cale legala pentru rezolvarea unei mosteniri borcea bogdan borcea bogdan tatal meu a cumparat in cote egale cu fratele meu o casa cu teren aferent. Fratele meu a decedat si prin hotarare judecatoreasca unul din nepoti a devenit ... (vezi toată discuția)