avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedarea in favoarea unei parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedarea in favoarea unei parti

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care ultimul parinte a decedat in 2005, vreau sa deschid succesiunea, mai am o singura sora si vrea sa-mi cedeze casa, iar din pamantul care este distribuit in 4 parcele vrea cate jumatate din 2 parcele, restul mi-l cedeaza mie. Un notar mi-a spus ca nu se poate ceda pur si simplu, intai se imparte in mod egal, apoi sa-mi doneze sau sa-mi vanda, dar eu nu cred ca e asa, Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
dragoflori, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:11, 22 Iunie 2011
V-a spus bine notarul, pentru ca sora nu poate renunta doar la o parte din mostenire, renuntarea este TOTALA, cine renunta la mostenire renunta la toate bunurile care au apartinut defunctului. Asadar, trebuie sa dezbateti succesiunea, veti primi mostenirea in mod egal (1/2 fiecare), iar apoi incheiati acte de partaj voluntar, prin care fiecaruia ii vor reveni bunurile conform intelegerii dintre dvs.
dragoflori a scris:

Un notar mi-a spus ca nu se poate ceda pur si simplu, intai se imparte in mod egal, apoi sa-mi doneze sau sa-mi vanda, dar eu nu cred ca e asa.


Partial corect, partial ...anapoda. (donatia sau vanzarea din fraza de mai sus sunt niste "scarpinaturi" fara rost).

Dezbateti succesiunea dupa parinti (pare ca nici dupa primul parinte nu s-a dezbatut).
Obtineti certificatul de mostenitor avand in masa sucesorala casa si pamantul, iar la rubrica mostenitori pe dvs. si sora (1/2 si 1/2).
Puteti ramane in acesta stare de indiviziune ...pana va plictisiti. :)
Sau puteti incheia imediat un act de PARTAJ prin care dvs. primiti in proprietate casa + ce mai doriti, iar sora primeste ce v-ati inteles sa primeasca.

Rezulta 2 "hartii" = certificatul de mostenitor + actul de partaj (care poate fi incheiat imediat sau ORICAND dupa ce ati obtinut certificatul de mostenitor).

Alte acte (donatie, vanzare) sunt fara rost. (Bunaoara: de ce sa vand platind impozit, cand pot sa impart/ies din indiviziune fara sa-i mai fac si statului "cadou" un impozit?).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. sîntem 8 copii la părinți toți majori . 2 din ... Mrsu Mrsu Bună ziua. Sîntem 8 copii la părinți toți majori . 2 din frați locuiesc la țară unde au locuit și părinții .Unul din cei 2 frați are casă la ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea ... A.ioan A.ioan Buna ziua.Daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea tatălui, mama rămâne singura mostenitoare? Sau la moștenire mai vin alți ... (vezi toată discuția)