avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schizofrenia si plangerea penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schizofrenia si plangerea penala

Buna ziua!
Am o nedumerire. Daca o persoana - diagnosticata schizofrenica - face plangere penala impotriva unei alte persoane, aceasta plangere poate fi contestata in instanta datorita diagnosticului reclamantului? Mai exact, discernamantul are vreo legatura in aceasta speta? Are rost solicitarea unei expertize psihiatrice?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 15:58, 21 Iunie 2011
Persoanele cu handicap psihic si alte forme de handicapuri, sunt protejate prin legi speciale, Deci in astfel de situatii "bolnavul psihic este protejat", va avea un curator care il va reprezenta in instanta, mai mult in cazurile penale in componenta completelor de judecata pe langa judecatori si grefier este si un procuror (reprezentant al Ministerului Public), si cuvantul lui va fi foarte greu impotriva celui (inculpatului) care a cauza orice vatamare unei persoane cu handicap...B-)
Depinde, schizofrenia cred ca poate fi minora, medie, majora,etc.


Dar si daca nu ar avea schizofrenie, declaratia p. vatamate, a martorilor precum si a inculpatului nu poate fi luata in considerare decat coroborata cu alte probe.


PS: Daca a depus plangere iar politia i-au luat-o inseamna ca persoana respectiva are capacitate de exercitiu deplina.

Nu au drept de exercitiu:
1. persoanele puse sub interdictie judecatoareasca
2. minorii sub 14 ani

Au capacitate de exercitiu restransa, minorii intre 14 si 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce se refera capacitatea de exercitiu restransa? aidu aidu In rap. de prev. art. 41 Cod Civil, Capacitatea de exerciţiu restrânsă este aptitudinea minorului cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani de a dobândi ... (vezi toată discuția)
Minorul poate depunde plangere penala? AlexandraRaluca96 AlexandraRaluca96 Buna,as avea si eu nevoie de un raspuns urgent.Sunt minora am 16 ani,am avut pana de curand o relatie cu un baiat de 21 de ani,tin sa mentionez ca am avut ... (vezi toată discuția)
Curatelă, interdicție și/sau tutelă? care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie? andra1299 andra1299 Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac ... (vezi toată discuția)