Buna ziua,
Am nevoie urgenta de un sfat juridic privind pensia alimentara pentru 2 copii alungati de tata de la domiciliu atat ei cat si mama.
Tocmai am primit de la ultimul loc de munca al tatalui copiilor un e-mail in care mi se cere sa returnez trei sferturi din pensia alimentara deoarece cei de la personal au facut pe luna aprilie o retinere din salariu mai mica si copiilor le-au trimis prin mandat postal pensia intreaga.
Au dreptul sa ceara acest lucru avand in vede ca salariatului i s-a terminat peroada de C.I.M. si nu a lucrat luna intreaga dar a primit si el tot prin mandat postal restul de plata al salariului in cuantum de 542 RON?
Pe mine ma streseaza cei de la firma respectiva sa trimit eu diferenta pentru ca ei au facut o retinere mai mica pentru copii(118 RON in loc de 394 RON cat a hotarat instanta),insa au trimis pensia normal si au mai trimis si tatalui copiilor cei 542 RON.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.Eu am refuzat caci nu am de unde sa returnez acesti bani si pensie nu mai primesc caci respectivul nu mai are un loc de munca,eu abia am gasit un job si castig 600RON/luna din care trebuie sa intretin doi copii si sa platesc chirie,gaze,apa,canal si energie.
Potrivit art.94 alin 2 Cod Familie instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau poate hotari incetarea acestei obligatii dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui care o primeste.In situatia dvs tatal copiilor trebuie sa se adreseze instantei,dvs nu sunteti obligata sa inapoiati niciun ban.In definitiv,contractul a fost realizat intre firma respectiva si sotul dvs.Daca este ceva in litigiu,firma trebuie sa ia legatura cu fostul sot,nu cu dvs.De fapt este vorba de o greseala a lor pe care vor sa o repare solicitand diferenta de la dvs.
Nu sunteti obligata sa inapoiati nici un leu...Tatal este obligat sa plateasca pensia stabilita de instanta...daca nu are loc de munca tot este obligat sa plateasca dar o suma mai mica...el va cere instantei micsorarea pensiei de intretinere minori pe acest considerent...
Daca angajatul nu lucreaza luna intreaga, angajatorul il plateste porprotional cu perioada lucrata. In mod normal, tot proportional cu aceasta perioada veti primi si dv pensia... daca suma rezultata din perioada lucrata este mai mica decat pensia doatorata? Cu ce este obligat angajatorul sa acopere diferenta?
Eu nu am obligat angajatorul fostului sot sa plateasca diferenta,numai cape aprilie a fost ultima luna in care am primit pensie si EI au trimis suma intreaga,iar eu nu am de unde sa la returnez acea diferenta.
Avand in vedere aceasta situatie,nu doresc sa stiu ce se poate face daca nu pot plati.Nu ar trebui sa ceara tatalui copiilor aceasta diferenta?Noi nu avem mijloace de trai prea bune ca am un salariu foarte mic,600 RON e insufucient deja si fara sa mai trebuiasca sa dau si ce au gresit ei.
Multumesc pentru tot.
Pensia alimentara.
anonim89
Buna ziua,
Incep prin a va spune ca am varsta de 21 de ani. sunt student anul 3 la una dintre universitatile din bucuresti la zi. tatal meu este divortat de ... (vezi toată discuția)