avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce se poate face in situatia mea?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce se poate face in situatia mea?

Veneam din Praga cu o masina inmatriculata provizoriu pe 5 zile. Am ajuns in tara la Arad la ora 16:30, in ultima zi de valabilitate a numerelor si m-am indreptat catre serviciul inmatriculari auto al Politiei Arad. Cum traim in Romania, programul cu publicul tocmai se terminase si nu am putut sa-mi inmatriculez provizoriu masina si astfel am plecat spre Bucuresti. Am ajuns la Sibiu pe la ora 21:00 si cum eram foarte obosit, deoarece plecasem din Praga la ora 07:00 dimineata, am preferat sa ma cazez in Sibiu, constient ca a doua zi o sa circul cu numere expirate, decat sa plec spre Bucuresti cu riscul de a avea vreun accident din cauza oboselii.
A doua zi evident ca am fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere chiar la intrarea pe autostrada Pitesti - Bucuresti si cum nu au vrut sa inteleaga motivul pentru care am decis sa circul cu numere expirate m-au condus la sectie. Acolo am dat o declaratie in care am relatat situatia descrisa mai sus, mi s-a retinut permisul de conducere si am primit o dovada de circulatie pentru 15 zile. Nu stiu pe ce perioada mi se va suspenda permisul si daca pot prelungi dovada de circulatie provizorie pana se va pronunta sentinta asupra vinovatiei mele.
Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, sau care ar fi pasii care trebuiesc parcursi in cazul de fata si cam la ce sa ma astept. Cum se poate evita o suspendare a permisului pe o perioada de 90 de zile? Asta deoarece cei de la circulatie au spus ca fara minim 90 de zile de suspendare nu prea scap. Oricum nu prea vad motivul suspendarii permisului in astfel de situatii, dar daca nu cunosti legea esti la mana lor.
Mentionez ca nu am primit nici un proces-verbal, ci doar dovada de circulatie provizorie. Este un abuz?

Astept cu interes un raspuns,
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:26, 28 Iulie 2008
Circulatia pe drumurile publice cu numere expirate este infractiune, conform Codului rutier pe care aveti obligati sa-l cunoasteti din moment ce aveti permis de conducere si circulati pe drumurile publice din Romania.
Art. 85, alin. 4): Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carui placute cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulatie în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Vi se va intocmi dosar penal si daca nu aveti antecedente penale, probabil veti primi o amenda penala. In cel mai bun caz, 18^1 si o amenda administrativa, care nu intra la cazier.

Puteti contesta ca nu ati condus un autovehicul cu numere expirate?
Cel mai bine este sa consultati un avocat care sa vada dosarul politiei si sa va asiste.
Multumesc pentru raspuns.
Nu am avut niciodata probleme cu justitia, iar in trafic pot spune ca sunt un sofer cat se poate de echilibrat. Nu pot contesta ca nu am condus un autovehicul cu numere expirate, ca am declarat intocmai cele intamplate.
Pot scapa doar cu amenda administrativa si fara suspendarea permisului? Un judecator poate interpreta rational situatia mea, sau da verdictul strict dupa lege?
Este important sa luati legatura cu un avocat bun, pentru ca dosarul sa nu ajunga in instanta. Ca daca ajunge in instanta, e bai!
Dar, dupa parerea mea, daca recunoasteti sincer, regretati, etc., depinde de procuror daca trimite, sau nu dosarul in instanta...
18^1 Cod penal inseamna ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numere rosii expirate! chucky_florin chucky_florin in dimineata zilei de 1 octombrie la ora la care trebuia sa plec la munca am ramas fara benzina la masina ,ca sa ma incadrez in timp si sa nu intarzi la munca ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pentru numere expirate Halogen Halogen In data de 8.03.2014 am fost oprit pe bulevard pentru legitimare,agenti au constatat ca numerele de inmatriculare la masina erau expirate.Am fost la sectia de ... (vezi toată discuția)
Art. 85 alin.4 cod rutier tudor_2014 tudor_2014 Buna, Ajutor !!! Am condus auto. cu placutele de inregistrare suspendate pentru a fi tractact pe platforma. Pe traseu un autovehicol a provocat un ... (vezi toată discuția)