avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna pentru nou-angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna pentru nou-angajati

am fost angajata la o firma pt un an de zile pe data de 1 mai anul acesta am demisionat iar de indata ce am incheiat perioada de preaviz am semnat un contract cu alta firma incepand cu data de 8 mai ac.am inteles k as avea dreptul la concediu de odihna de 6 zile dupa 3 luni adica incepand cu data de 8 august.iar contabila firmei a spus ca nu am dreptul la concediu de odihna decat dupa 6 luni de la semnarea contractului.Pana la urma am sau nu dreptul la concediu de odihna?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:45, 2 August 2008
CO se acorda proportional cu perioada lucrata .... deci, dupa 3 luni aveti dreptul la 1/4 din nr. de zile de concediu de odihna pe care-l aveti trecut in C.I.M., ca aferent unui an de zile.

Anumiti angajatori incearca sa evite situatiile in care un proaspat salariat solicita CO la putin timp dupa angajare (si implicit "discutiile" care urmeaza respingerii cererii de CO de catre angajator), in consecinta ei introduc in contractul colectiv pe unitate sau in regulamentul intern faptul ca, salariatii pot pleca in concediu de odihna abia dupa ce trec 6 luni (de exemplu) de la momentul angajarii. Ceea ce nu inseamna ca nu aveti dreptul la CO pe lunile respective, doar ca-l nu il puteti efectua decat dupa 6 luni (de exemplu).
Probabil la asa ceva se referea contabila firmei la care lucrati, verificati in CCM sau RI, iar daca nu este precizat asa ceva ... atunci completati o cerere pentru CO, pe care angajatorul o poate aproba sau nu Potrivit art. 143 alin. 1 Codul Muncii, perioada efectuarii CO este stabilita de angajator cu consultarea salariatului (sau a sindicatului, duupa caz).
la incetarea cim se compenseaza in bani co neefectuat, fara discutii.
aveti castig de cauza. faceti cerere de co inainte de plecare
Clauza din CCM este putin fortata.
Asa cum au spus si colegii mei mai inainte, la data cand v-a incetat contractul individual de munca angajatorul avea obligatia sa compenseze zilele de CO neefectuate, prin ultimul stat de plata. Daca nu a facut-o, luati legatura cu el si solicitati-i acest lucru.
:hm:
Intrebarea se referea la cel de-al doilea angajator ....;) ... si la primul ;)

Aveti dreptul la CO ... durata minima este de 21 zile lucratoare , ceea ce inseamna ca pentru 3 luni lucrate aveti dreptul la un CO de 6 zile lucratoare (exact asa cum ati spus si dvs).
Referitor la perioada in care se poate lua acest CO, nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Punctul de plecare al perioadei care da dreptul la concediul de odihna pentru fiecare salariat este data angajarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul de odihna suplimentar aartist aartist Buna ziua, cum se calculeaza conediul de odihna suplimentar la care are dreptul un salariat. Conform CIM acesta are dreptul la 6 zile CO suplimentar anual. (vezi toată discuția)
Dreptul la zile de concediu de odihna 11Andreea22 11Andreea22 Buna Ziua , Va rog sa imi spuneti la cate zile de concediu de odihna am dreptul pentru perioada 18.06.2015 - 13.10.2015? se iau in calcul si zilele ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)