avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare, testament sau altceva...?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare, testament sau altceva...?

Buna. Situatia noastra este in felul urmator:
doi copii, parintii decedati, mama singurul copil la parinti. Tatal mamei mort (bunicul copiilor). Sora mai mica este plecata in strainatate de ani buni si nu vrea sa trimita hartie nici de acceptare nici de neacceptare de mostenire. Fratele ingrijeste bunica. Ce putem face, ca partea bunicii, dupa plecarea ei pe cealalta lume sa ramana copilului care o ingrijeste, atata timp cat fata nu vrea in momentul asta sa faca nimic si asteapta acelasi punct culminant, in care va avea jumatate din tot. Se poate face un contract de vanzare-cumparare pe jumatate din casa, jumatatea care apartine de drept bunicii sau un testament doar la notar? Trebuie apelat la instanta? Succesiunea nu se poate face fara acceptul ei scris, dar legal, in momentul asta, copii detin un sfert (aproximativ) din casa, iar bunica restul. Va rog sa ne dati un sfat.
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 15:20, 30 Iunie 2011
1. Deoarece exista anumite neintelegeri intre mostenitori va recomand sa investiti instanta cu o cerere privitoare la dezbaterea succesiunii dupa bunicul dvs.;
2. La fel ce si dvs , sora va mosteni 3/16 din casa si va trebui despagubita cu o sulta pentru ipoteza in care refuza sa renunte la mostenire;
3. Din acel moment bunica dvs ar putea sa va transmita dvs proprietatea sub diverse forme (cel mai bine vanzare cumparare la pret apropiat de valoare ade circulatie).
Vanzare cumparare pentru jumatate din imobil nu se poate face, pana nu se dezbate succesiunea nu poate dispune nimeni de imobil intrucat unul dintre coproprietari este decedat. Bunica detine 1/2 din imobil + 1/4 din jumatatea bunicului, iar nepotii impreuna primesc partea mamei lor, respectiv 3/4 din jumatate. Deschideti succesiunea pe calea instantei daca doriti neaparat acest lucru sau, daca mai puteti amana, sa faca bunica testament universal nepotului care o ingrijeste.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
ce inseamna testament universal si cat va mosteni din proprietate?

Am vorbit si cu un avocat si ne-a spus ca bunica sa faca succesiune ca mostenitor unic pe casa si apoi sa o transfere cui vrea sub forma de testament sau contract de vanzare-cumparare? Este legala aceasta procedura? Se practica? Nu e nevoie de semnatura nepoatei, totusi?
Nu are cum sa dezbata succesiunea ca unic mostenitor, fiica decedata avea dreptul ei din mostenire, care revine acum copiilor sai (nepotii defunctului). Testament universal inseamna ca lasa TOATE bunurile sale, dupa incetarea sa din viata, persoanei in cauza (nepotului). Aici va intra si cota sa din imobilul respectiv, precum si orice alte bunuri va mai avea la data decesului sau.
OK, dar cum ramane cu "rezerva succesorala" in cazul unui astfel de testament pe care o poate invoca nepoata la momentul procesului de succesiune?

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)