avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Factura orange
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Factura orange

As dori de se poate un sfat in legatura cu ce trebuie sa faca o persoana simpla cand contractul a fost incheiat prin 2003-2004 (aceeasi problema la moda - un amic a vrut abonament .. deci nu a platit ultima factura fiind de 15 milioane).
La inceput a venit o foaie rosie cu numele celui in cauza pe ea si cu detalii despre un numar de telefon .. sa sune la el.. Persoana in cauza .. a facut prostia sa sune.. si de atunci din cand in cand il tot suna cerand suma de 40 de miliooane de lei (plecand de la suma de 15 milioane).
Au trimis si o scrisoare ( [ link extern ] )
Si inca suna.. .
In ce priveste de legalitatea actelor.. persoana in cauza nu a semnat nimik.. deci dupa atat timp (si nici macar pentru scrisori nu a fost vreo semnatura) sa doreasca o suma de aproape 3 ori mai mare decat cea initiala.. mi se pare absurd (probabil deoarece acea persoana e foarte slaba in caracter si nu a stiut ce sa raspunda la teleon celor de la firma de avocatura).
Nu stiu exact ce ar trebui sa zic doamnei care suna..
Se poate ajunge la ceva grav? cum ar fi un proces si pe langa sa aiba si castig de cauza?
sunt anumite riscuri?
Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit acest mesaj si anticipat pentru raspuns.
Cu stima si respect maxim Bogdan.

Cel mai recent răspuns: Delia17 , utilizator 10:53, 10 Septembrie 2010
Factura neplatita orange probabil a fost cesionata catre o firma de recuperari si in acest fel telefoanele au inceput sa sune mai des ca inainte, in vederea recuperarii debitului.

trebuie sa verificati daca debitul nu e prescris ( daca au trecut 3 ani de la emiterea facturii sau de la ultima plata efectuata pentru achitarea acelei facturi);

In instanta se poate castiga potrivit probatoriuui ce se administreaza, insa nu uitati ca exista un contract intre client si orange si aplicarea acestuia are prioritate ( cu siguranta acel contract a fost semnat).
"trebuie sa verificati daca debitul nu e prescris ( daca au trecut 3 ani de la emiterea facturii sau de la ultima plata efectuata pentru achitarea acelei facturi);"

deci sa inteleg ca totusi conteaza doar data facturii (ultima) sau ultima plata facuta la orange si nu data in care orange a facu transferul de debit catre firma de avocatura nu?
Termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga de la data emiterii facturii.

In ce priveste suma solicitata, cred ca creditorul va solicita si onorariu avocatial si chiar cheltuieli de executare silita.
Ati fost cumva somat de catre un executor judecatoresc?
nu..
nici o somatie din partea politiei / instantelor judecatoresti
nimik oficial nu s-a intamplat pana acum ..
dar sa inteleg ca suma de 40 de mil. va trebui oricum platita ? (mai ales ca nu era vina clui cu aboonament.. )
sa inteleg ca pana la urma va trebui sa fie de acord cu ce spunea doamna la telefon? sa plateasca cei 40 de milioane ? ( de aproape 3 ori suma initiala) ?
ART. 4 din LEGEA Nr. 469 din 9 iulie 2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale prevede ca:

(1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.

Prin urmare trebuie verificat contractul incheiat, daca s-a precizat sau nu acest lucru. Dacu nu, valoarea penalitatilor nu poate depasi valoarea debitului.

Alte discuții în legătură

Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)
Datorie din 2000, prescrisa? allex2maf allex2maf am o datorie la orange din 2000.in tot acest timp am mai primit 2 sau trei notificari prin posta dar nu am semnat nimic de primire si nici nu am vorbit cu ... (vezi toată discuția)
Notificare pentru o datorie fantoma vaxiann vaxiann Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Incepand cu luna august a acestui an am inceput sa primesc lunar o serie de email-uri de la o firma de ... (vezi toată discuția)