avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Notificare pentru o datorie fantoma
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Notificare pentru o datorie fantoma

Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie:

Incepand cu luna august a acestui an am inceput sa primesc lunar o serie de email-uri de la o firma de recuperari in care eram instiintat ca figurez cu un debit de 69.51 catre Orange Romania fara a prezenta alte detalii. Am ignorat mailurile considerand ca sunt spam.

Luna aceasta (decembrie) insa, am primit si o scrisoare la domiciliu de la aceeasi firma, in care eram somat sa platesc suma respectiva, plus penalitati de intarziere 10.63 lei.

Curios, am solicitat firmei pe mail sa imi trimita factura din care rezulta acest debit. Ei mi-au trimis o factura Telekom din data de 06.07.2021, cu perioada de facturare 06.06.2021-12.06.2021 si un total de plata de 11.13 lei. Mentionez ca am fost client Telekom pana in perioada aprilie/mai 2021, iar ultima factura primita de la ei a fost in data de 09.06.2021 cu valoarea de 35.85 lei. Din pacate, nu mai pot vizualiza acea factura, deoarece link-ul din mail nu mai este functional.

Asadar, intrebarile mele ar fi:

1. Presupun ca acel debit de 69.51 lei este reprezentat de suma din factura + penalitatile aferente pe 3 ani de zile. Chiar nu exista nicio lege care sa oblige furnizorul sa ma instiinteze inainte de a-mi umfla o factura fantoma de 6 ori? Repet, nu am primit niciodata nici factura originala, nici vreo instiintare din partea Telekom/Orange.

2. Din cate am inteles, conform art. 2517 Cod Civil, termenul general de prescriptie este de 3 ani de la data scadenta. Asadar firma ar fi trebuit sa inceapa procedura de executare silita inainte de 28.07.2024. Asadar daca ei vor incerca sa ma execute silit pe viitor dupa ce vor mai umfla debitul de cateva ori, eu voi putea face contestatie la executare pe motiv ca a intervenit prescriptia. Am inteles corect?

In incheiere vreau sa precizez ca nu este vorba de suma, care e oricum modica, ci de principiu, mi se pare un abuz flagrant si nu doresc sa sustin activitatea unor astfel de firme care cauta sa extorcheze bani prin mijloace marsave.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Veti putea invoca ce considertai, nu imi este clar care e scadenta etc. Oricum, un dosar in instanta, fie si de contestatie, costa mai mult si nu opreste, singur, executarea.
Buna ziua,

Data scadenta de pe factura este 28.07.2021. Au trecut aproape 3 ani si jumatate de atunci, iar pana in prezent nu au declansat nicio actiune in instanta, sunt doar mail-uri si scrisori de amenintare.
Este dreptul creditorului sa faca demersuri penrru recuperarea unei datorii, chiar daca e prescrisa. Pentru hartuire exista legislatie.
Daca insa ajungeti in instanta, un curier costa 20 de lei, la datoria asta, va costa mai mult dosarul decat satisfactia. Nu spun sa o platiti, dv. alegeti, eu incerc sa fiu realista privind ce e si ce nu e posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Maria9696 Maria9696 As vrea sa stiu daca este posibila executarea silita pentru neplata facturii la apa timp de 3 luni in anul 2010 ( am folosit apa de la acel distribuitor pana ... (vezi toată discuția)
Somație de plată telekom, de la orange .. vladutvlad vladutvlad Somație de plată , abonament Telekom , dată de Orange România .. Bună ziua, am primit ieri un telefon, de la o firmă de recuperare, prin care îmi spun ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firmele de recuperare credit tmioan tmioan Buna ziua, in 2012 am plecat din tara si am intrerupt plata serviciilor catre Telekom si Digi. Constat ca acestia au cedat datoriile unor firme de recuperare ... (vezi toată discuția)