avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... R.O.I.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

R.O.I.

Buna ziua , sunt angajat la o firma privata si as vrea sa schimb locul de munca , dupa cum stiu eu in codul muncii defineste perioada de preaviz la 15 zile pentru post de executie si 30 de zile pentru postul de conducere. La firma unde lucrez exista un Regulament de Ordine Interioara in cara este inclus urmatorul text:SCHIMBAREA LOCULUI DE MUNCA :-Intentia de schimbare a locului de munca,respectiv plecarea de la societate ,trebuie anuntata cu 3 luni inainte.Nerespectarea acestei perioade de preaviz poate duce pana la actionarea in judecata in vederea recuperarii prejudiciilor financiale si/sau morale create firmei.
Intrebarea mea este :
Cit de legala este preavizul de 3 luni inclus in R.O.I. ?
Eu trebuie sa stau 3 luni in perioada de preaviz la firma respectiva sau numai 15 sau 30 de zile cit este definit in codul muncii ?
Sau pot sa plec de la firma fara preaviz si fara nici o consecinta (deoarece un punct din contractul individual de munca nu este respectat si in codul muncii CapitolulII , sectiunea8 ,articolul 79 aliniatul( scrie ca :Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile
asumate prin contractul individual de munca.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 13:20, 28 Iulie 2008
Daca angajatorul nu-si respecta obligatiile asumate prin contractul individual de munca, atunci aveti posibilitatea de a demisiona fara preaviz.
Termenul de preaviz este cel citat de dvs. .... Codul muncii prevede perioada maxima de preaviz (Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere), prin urmare, nu aveti cum sa stati in preaviz 3 luni de zile.
Prevederea din R.O.I. incalca legislatia muncii si dvs. veti respecta doar legea, in sensul ca veti sta 15 sau 30 de zile in preaviz.
In cazul in care va actioneaza in judecata ( ceea ce nu prea cred) va veti apara potrivit codului muncii, aratand ca aceasta prevedere nu e conforma legii.
Nici un ROI nu poate sa prevada norme ce incalca prevedrile legale in vigoare, drept pentru care nu aveti de ce sa stati mai multe zile in preaviz si nici nu sunt de parere ca va vor actiona in judecata daca faceti asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia Ramona1982 Ramona1982 vreau sa imi depun demisia (seful meu nu aplatir cotizatiile si timp de 3 luni nu am luat salariul). pot apoi sa il dau in judecata daca nu imi da salariul la ... (vezi toată discuția)
Cum se demisioneaza,dupa cresterea copilului[3ani]? botos ilona botos ilona buna seara,am fost pe ingrijire copil 3 ani,dupa maternitate,iar la sfirsitul lunii ar trebui sa ma intorc la firma care sunt angajata..dar nu doresc acest ... (vezi toată discuția)
Demisie ioana b ioana b am o nelamurire cu privire la demisie.daca mi-am dat demisia de pe o zi pe alta angajatorul ma poate obliga sa stau 15 zile calendaristice in preaviz?dar daca ... (vezi toată discuția)