avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia

vreau sa imi depun demisia (seful meu nu aplatir cotizatiile si timp de 3 luni nu am luat salariul). pot apoi sa il dau in judecata daca nu imi da salariul la zi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:28, 26 Iunie 2011
Codul Muncii defineste demisia ca fiind "actul unilateral de vointa a salariatului care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă". Se mai precizeaza ca demisia se va face printr-o notificare scrisa si se va tine cont de un termen de preaviz.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Cei care detin functii de executie nu pot avea un termen de preaviz mai mare de 15 zile calendaristice. Iar pentru salariatii care ocupa functii de conducere termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatul trebuie sa cunoasca ca pe perioada preavizului, contractul individual de munca va continua sa isi produca toate efectele. Astfel este indicat ca el sa nu lipseasca fara o motivatie credibila, caci angajatorul poate lua impotriva lui masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca.
Exista si situatia in care salariatul poate demisiona fara preaviz. Demisia fara preaviz se aplica in momentul in care angajatorul nu isi indeplineste toate obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Spre exemplu,in contractul individual de munca se poate prevedea ca angajatul sa primeasca salariul in avans pe o anumita perioada. Daca angajatoul nu respecta aceasta prevedere, salariatul are posibilitatea sa paraseasca firma fara un preaviz.
Dupa ce va formulati demisia cu motivele aratate de dvs daca seful refuza sa o primeasca sau sa o semneze trimiteti-o prin posta cu confirmare de primire apoi mergeti la I.T.M si faceti o plangere in acest sens aratand de cand nu ati primit salariul. Daca nici dupa solutionarea cererii de catre ITM angajatorul refuza sa va plateasca salariul dati-l in judecata si veti castiga fara discutii.

Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
ADRIAN CHELARU, Alte profesii
Ramona1982 a scris:

vreau sa imi depun demisia (seful meu nu aplatir cotizatiile si timp de 3 luni nu am luat salariul). pot apoi sa il dau in judecata daca nu imi da salariul la zi?

Art.81 alin.8 C.mun. prevede ca, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Il puteti actiona in instanta pe angajator pentru neplata salariilor. De asemenea, puteti sesiza, in acest sens, si ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat timp este valabila o demisie? ancaoroian ancaoroian Am depus demisia in data de 24 iunie. Angajatorul nu mi-a dat nr. de inregistrare, dar mi-a spus ca o aproba doar daca trec articol 79, pct. 7 din codul ... (vezi toată discuția)
Demisia nicolwilly nicolwilly as dorii sa demisionez fara preaviz in conditiile in care angajatorul nu mi-a respectat dreptul la concediul de odihna aferent anului 2009, motivand ca in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz helias helias Buna seara. Va rog sa imi spune-ti daca un proaspat angajat poate sa demisioneze fara preavizul specificat in CIM? Va multumesc. (vezi toată discuția)