avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat fara comunicare. Dosar penal!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat fara comunicare. Dosar penal!

Buna ziua

Pe scurt ce a patit un prieten sofer de meserie: a pierdut in 2010 un proces in urma caruia trebuia sa predea carnetul. Din diverse motive (in special birocratice) nu a facut-o si a fost informat verbal de agentul de la biroul permise ca ii va fi suspendat permisul suplimentar 30zile. Cand? O sa fiti anuntat! Cam asta a fost raspunsul atunci.

Ideea e ca a fost oprit zilele trecute la un control de rutina si dupa ce i s-a verificat permisul a reiesit ca era suspendat!!! E posibil sa-ti suspende politia permisul fara a avea o confirmare de luare la cunostinta?
De la agentul care i-a luat declaratia a inteles ca de fapt a fost trimisa o recomandata in luna mai pe care nu a ridicat-o de la posta deoarece nu era in localitate si totusi cineva a bifat in calculator suspendarea.

E posibil asa ceva? Sau este un abuz? Este de acord sa predea carnetul dar vb aia: tradare, tradare, dar sa o stim si noi #-o

Ce ii recomandati?

Multumesc
Un avocat de categorie medie ar trebui sa fie in stare sa ia din codul civil, codul penal si altele acele precizari care sa arate ca savarsirea infractiunii s-a facut in necunostiinta de cauza.
Obligatia de a demonstra ca acesta a primit instiintarea revine politiei, cu conditia ca prietenul d-voastra sa nu se fi sustras obligatiilor ce ii revin. Printre altele el trebuie sa indice un loc unde sa poata primi instiintarile autoritatilor.
Daca autoritatile dovedesc ca au depus la acest loc instiintarea, indiferent ca a citit-o sau nu, e pierdut.
Daca insa nu pot dovedi aceasta (fara scrisoare recomandata) atunci in mod normal amicul nu ar trebui sa aiba nici o problema.
Pai a avut in cutia postala 2 hartiute cum ca i-au venit recomandate dar cand s-a dus sa le ridice acestea plecasera inapoi... la posta nu i-au spus unde.
Ce poate demonstra e ca cel mai probabil in intervalul cand trebuia sa ridice recomandata respectiva nu era in localitate (poate chiar nu era in tara).
In ce lege scrie ca daca nu ai semnat de luare la cunostinta e pierdut? Cel putin pe penal!

Multumesc
Daca un judecator iti comunica sentinta de fata si tu iti astupi urechile inseamna ca nu s-a dat sentinta? Si atunci nu trebuie sa o executi?

Pe moment nu imi vine in minte articolul din codul civil sau alte coduri. Dar si fara acesta, pentru mine personal mi se pare un lucru normal.

Daca autoritatile si-au indeplinit obligatiile atunci cel ce primeste recomandatele trebuie sa motiveze de ce nu le-a ridicat. Posta a depus instiintarea, si are obligatia de a pastra o perioada de timp scrisorile, apoi le returneaza expeditorului. Daca destinatarul dovedeste ca a avut motive intemeiate pentru care nu a putut sa citeasca instiintarea atunci poate primi circumstante atenuante.

Altfel, politica strutul, capul in nisip ca daca nu vad nimic atunci nu ma vede nimeni, nu tine. Pai asta ar fi cea mai simpla metoda de a te sustrage obligatiilor ce iti revin. Nu am primit nu am stiut, nu am nici o obligatie sau vina.

Sau altfel spus, necunoasterea legilor nu te absolva sa suporti consecintele incalcari lor.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
kappauser, utilizator
Nu m-am facut inteles: hotararea judecatoriei a venit in 2010, a fost sa predea atunci carnetul dar il puneau sa se duca 300km sa o legalizeze si apoi ii primeau permisul cei de la politie. A intrebat agentul de la ghiseu cum o sa-i suspende permisul si a primit un raspuns de genul: o sa fiti anuntat in urmatoarea perioada sa veniti sa predati carnetul. STIA ca trebuie sa predea permisul dar nu stia cand. E o tampenie ce se intampla acum.

Stiu, ca sa fac haz de necaz, trebuia sa se duca de 2 ori pe luna la politie sa-i intrebe cand ii suspenda permisul X-(

Si inca o chestie: cand a ridicat permisul cu certificatul de grefa a lasat nr. de mobil... macar verbal sa-l fi anuntat cel ce a operat in calculator.

Cum se poate urgenta cercetarea penala? Cel ce a intocmit dosarul a avut si el o replica de genul: o sa fiti anuntat de mersul anchetei!

Daca eram in alta tara civilizata nu cred ca se intamplau asemenea tampenii...:(
danut13 a scris:

...
Ideea e ca a fost oprit zilele trecute la un control de rutina si dupa ce i s-a verificat permisul a reiesit ca era suspendat!!! E posibil sa-ti suspende politia permisul fara a avea o confirmare de luare la cunostinta?
De la agentul care i-a luat declaratia a inteles ca de fapt a fost trimisa o recomandata in luna mai pe care nu a ridicat-o de la posta deoarece nu era in localitate si totusi cineva a bifat in calculator suspendarea.

Parca ati spus asa ceva. Daca autoritatile au trimis recomandata si-au indeplinit obligatia.
Nu trebuia sa mearga sa se intereseze de nimic. Trebuia sa ridice recomandata. Sau eventual dupa ce a aflat ca a primit o recomandata pe care nu a ridicato, trebuia sa se intereseze la Politie daca s-a luat vreo hotarare.

Nu este obligatia politiei sa sune sau sa instiinteze pe alte cai despre hotarari.

Iar in alte tari civilizate exact asa se procedeaza. Se comunica o data prin recomandare, eventual dupa caz se mai trimite o a doua recomandata, si cu asta autoritatile si-au indeplinit obligatiile.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere suspendat dupa proces valentinBr valentinBr buna ziua, am urmatoarea situatie : in noiembrie 2013 mi-a fost suspendat permisul de 2 ori in aceeasi zi , pentru depasirea vitezei. Am mers pe firul invers ... (vezi toată discuția)
Suspendare carnet - pierderea procesului- nepredarea carnetului john_chilianu john_chilianu buna. nu e nici o lauda din ceace vreau sa va spun , mai degraba o intrebare, dar sa va povestesc. in august 2009 mia fost suspendat carnetul pentru 90 de ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permisul suspendat Robert Marius Robert Marius In Ianuarie anul curent am fost oprit de un echipaj de politie (radar). Mi-a fost intocmit un proces verbal pt ca depasisem viteza maxima cu 50 km/h si ... (vezi toată discuția)