avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comision agentie imobiliara

Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o agentie imobiliara, inainte de a vedea un aparatment, cum ca, in cazul in care ajung sa inchei un contractv de vanzare cumparare sau un antecontract cu firma constructoare eu datorez agentiei comison de 2 % +TVA din pretul de pe contract.
Problema mea este urmatoarea... desi nu am incheiat inca contractul autentic de vanzare cumparare, ci doar antecontractul, agentia imobiliara si-a solicitat comisionul si n-am avut ce face decat sa platesc.
In cazul in care, insa, din motive ce nu tin de mine nu voi ajunge sa semnez si contractul autentic de vanzare cumparare in urma caruia eu as deveni propretara de drept a imobilului, e normal ca agentia imobiliara sa ramana cu comisionul platit? sau trebuie sa mi-l returneze??
Pana unde se intind totusi obligatiile agentiei? nu au datoria sa ma ajute sa ajung in posesia imobilului totusi?? doar simplu fapt ca mi-a aratat un imobil si ca am incheiat un antecontract ii da dreptul sa ia acel comision si sa nu mai aiba nicio obligatie fata de mine?:-/
Cel mai recent răspuns: MIHAI DANAILA , Consilier juridic 09:45, 5 August 2008
Cred ca ar trebui sa ne citati exact cum scrie in contractul de comision. Ati scris ca "ca in cazul in care ajung sa inchei un contractv de vanzare cumparare sau un antecontract cu firma constructoare eu datorez agentiei comison de 2 % +TVA din pretul de pe contract". Bun, dar in cazul antecontractului de vanzare pentru apartament pretul contractului este avansul dat, deci ati datora 2% din avans. Depinde insa cum e de fapt formulata clauza.

In Tulcea, gentiile imobiliare iau comisioane si de la vanzator si de la cumparator: 2%+TVA #-oLegea junglei! Si nu mai comentez faptul ca au niste contracte concepute cu...orice, dar nu cu capu.
Si in Brasov se percep comisioane de la vanzatori si cumparatori!!!!!!! Daca vinzi si cumperi probabil prin aceeasi agentie POATE ti se face o reducere......
Ce inseamna sa nu citesti ce semnezi!B-) Mai mult ca sigur ca respectiva agentie a scris in contract ca percepe comision si la incheierea antecontractului de vanzare cumparare.:thumbdown:
Aici nu-i vorba de "nu citesti ce semnezi"! Poate ar trebui sa va arat exact contractul ca sa vedeti despre ce e vorba. Chiar daca platesc comisionul la incheierea antecontractului, nu se specifica nicaieri ca acest comision se aplica la suma platita ca avans , sau la suma finala la care ar trebui sa se semneze contractul autentic. Si in orice caz, problema era ca in cazul in care eu nu ajung sa mai semnez contractul auentic, aceasta agentie chiar merita comisionul aplicat la suma finala a presupusului imobil care NU a intrat niciodata in posesia mea??:-/

Alte discuții în legătură

Achizitie imobil prin agentie Codrys Codrys Ieri 30.11.2016, fiind in cautare de un apartament, am sunat la un numar din ziar. S-a prezentat ca fiind agentie si in 30 de minute am mers si am vazut ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)