avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comision agentie imobiliara

Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o agentie imobiliara, inainte de a vedea un aparatment, cum ca, in cazul in care ajung sa inchei un contractv de vanzare cumparare sau un antecontract cu firma constructoare eu datorez agentiei comison de 2 % +TVA din pretul de pe contract.
Problema mea este urmatoarea... desi nu am incheiat inca contractul autentic de vanzare cumparare, ci doar antecontractul, agentia imobiliara si-a solicitat comisionul si n-am avut ce face decat sa platesc.
In cazul in care, insa, din motive ce nu tin de mine nu voi ajunge sa semnez si contractul autentic de vanzare cumparare in urma caruia eu as deveni propretara de drept a imobilului, e normal ca agentia imobiliara sa ramana cu comisionul platit? sau trebuie sa mi-l returneze??
Pana unde se intind totusi obligatiile agentiei? nu au datoria sa ma ajute sa ajung in posesia imobilului totusi?? doar simplu fapt ca mi-a aratat un imobil si ca am incheiat un antecontract ii da dreptul sa ia acel comision si sa nu mai aiba nicio obligatie fata de mine?:-/
Cel mai recent răspuns: MIHAI DANAILA , Consilier juridic 09:45, 5 August 2008
Eu va spun doar atit apelati la serviciile unui avocat sa verifice actele de proprietate ale vanzatorului, nu mizati pe indatoririile agentiei, in conditiile in care va perceput comisionul inaintea incheierii tranzactiei, se ascunde ceva in spatele acestei tranzactii si sa nu fie cumva vorba de o intelegere intre vanzator si agentia de intermediere. Sa stiti ca din pacate multe birouri notaraile nu verifica legalitatea actelor, iar contractul in sine este tratat cu superficialitate si astfel apar probleme.
Despre faptul ca ati citit sau nu contractul de comision este o alta discutie si sunt mecanisme prin care agentia respectiva poate fi sanctionata pentru faptul ca a perceput un comision pentru un serviciu care sa spunem ca l-a prestat doar partial.
Potrivit OG nr.3/2000 agentia nu avea dreptul sa primeasca remuneratia de cit atunci cind se se realizeaza acordul de vointa al partilor, exprimat potrivit legii, cu privire la incheierea contractului intermediat de acesta.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
MIHAI DANAILA, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie imobil prin agentie Codrys Codrys Ieri 30.11.2016, fiind in cautare de un apartament, am sunat la un numar din ziar. S-a prezentat ca fiind agentie si in 30 de minute am mers si am vazut ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)