In luna februarie ac am fost implicat intr-un accident de circulatie. In timp ce ma deplasam pe un drum european , intr-o intersectie am vrut sa virez la stanga. Pana in mijlocul intersectiei erau sageti care te obligau sa intri pe sensul tau, era montat indicator "intersectie cu un drum fara prioritate" si 78 m de linie continua. Am ajuns in intersectie, am semnalizat stanga, m-am uitat in oglinzile retorvizoare si am vazut, la o distanta pe care nu o pot aprecia, un autovehicul de marime mare. Din sens opus nu se apropia nici o masina. Am virat stanga si cand am ajuns lateral pe sensul celalalt a venit din spate un alt autoturism care a depasit camionul(in intersectie si pe linie continua) si m-a lovit pe mine lateral stanga spate. M-a impins 20 m in lateral, el rasturnandu-se. In urma accidentului, singura victima a fost el avand un numar de 40-45 zile de ingrijire medicala.
La ora actuala sunt acuzat de neasigurarea schimbarii directiei de mers. Nesansa mea este ca soferul autovehicului de marime mare care circula in spatele meu nu a oprit si nici nu am numarul lui de inmatriculare.
Ce credetii ca se poate face in cazul meu? Din jurisprudenta stie cineva ceva de un caz asemanator?
MULTUMESC PENTRU EVENTUALELE RASPUNSURI
Din cele prezentate cred ca te afli in urmatoarul stadiu procesual:
- a fost intocmit procesul-verbal de cercetare la fata locului, care face in prezent obiectul unei lucrari penale. Aceasta lucrare penala se intocmest automat in toate situatiile de accidente rutiere urmate de o vatamare corporala;
- in cauza, dvs. sau aparatorul dvs. va solicita proba cu expertiza auto, din care sa reisa cu exactitate: locul impactului, viteza de deplasare a celor doua autovehicule, conducatorul auto care a incalcat regulile de circulatie.
- in nici-un caz, daca va aflati in intersectie unde este linie continua celalalt conducator auto nu avea dreptul sa depaseasca. Cine va acuzat de neasigurarea schimbarii directiei de mers? Vreun agent de politie, oficial? sau ...nu. In ideea de a-l "ajuta" pe celalat conducator auto se pot intalni in practica si aceste aspecte, de aceea este necesar sa fiti reprezentat de un avocat cu ocazia audierilor.
- dupa intocmirea Raportului de Expertiza, se vor stabili cu exactitate cauzele accidentului, iar daca lucrurile stau asa cum au fost prezentate se va propune Neinceperea Urmaririi Penale.
Multeumesc pentru raspuns.
intr-adevar agentul de circulatie m-a acuzat de neasigurarea la schimbarea directiei de mers, cu toate ca la fata locului mi-a spus clar ca nu eu sunt cel care a gresit. Am fost audiat pe formatul tipizat, cel de inclupat. In masina mai eram la momentul producerii accidentului cu o colega se servici care a dat declaratie din care reiese exact ceea ce am scris in msg anterior. Nu am, ajuns in faza in desemnarii expertului auto, cu toate ca inspectorul de urmarire penala mi-a comunicat acest lucru.
Multumesc.
Daca ati fost audiat pe formularul tipizat de catre inspectorul de la Cercetari Penale, inseamna ca impotriva dvs. s-a dispus inceperea urmaririi penale. Inseamna ca impotriva dvs. exista indicii temeinice de savarsire a infractiunii de vatamare corporala din culpa. Acest aspect nu este de neglijat ci dimpotriva va trebui sa mergeti la politie cu un avocat deoarece organul de cercetare penala nu va dispune expertiza din oficiu si va inainta dosarul la parchetul competent, care poate dispune trimiterea dvs. in instanta de judecata.
Daca totusi decideti sa mergeti singur, solicitati in scris efectuarea unei expertize tehnice auto, cu obiectivele: locul impactului, viteza de deplasare a celor doua autovehicule, conducatorul auto care a incalcat regulile de circulatie.
anchetatorul i-mi spune: "intr-adevar celalalt avea linie continua dar nu avea indicator--depasirea interzisa--" Ce aberatie. Codul rutier ce mai reprezinta in aceasta situatie? Daca un politist ma vede ca incalc linia continua ce face? Constata ca am comis o ilegalitate ,nu? In situatia data nu din cauza comiterii unei ilegalitati de catre celalalt sofer s-a intamplat acel accident? Ca sa nu mai spun ca mi-a fost retinut permisul de conducere cu dovada cu drept de prelungire, incalcandu-mi astfel mai multe drepturi: dreptul la libera circulatie(nu pot circula cu dovada in afara tarii) acel drept fundamental prevazut de Constitutie, permisul fiind retinut cu toate ca la data retinerii nu exista o dovada a vinovatiei sau nevinovatiei mele .