avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o alta problema de mostenire, va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o alta problema de mostenire, va rog

Tatal meu a decedat la inceputul anului...el a mai fost casatorit odata cu ani in urma inaintea mamei mele avand cu acea sotie un copil infiat. Pe numele lor (tatal meu si sotia lui de-atunci) exista un contract de vanzare - cumparare a unui teren ce l-au achizitionat in acea vreme. Terenul a fost luat abuziv de catre stat ulterior, insa de curand dupa ani de zile am castigat in instanta procesul cu primaria Bucuresti prin care i se recunoaste dreptul de proprietate tatalui meu si primei lui sotii. Din motive probabil de spagi si alte cele, titlul de proprietate inca nu a fost eliberat de Primarie si nici nu dau vreun semn, dar asta e alta discutie.
Acum doresc sa fac succesiunea dupa tatal meu. Este posibil ca aceasta succesune sa fie facuta in instanta? De la starea civila mi s-a spus ca ar fi mai ieftin in felul asta decat prin notariat. Situatia actuala e in felul urmator: contractul de vanzare cumparare initial, e pe numele tatalui si primei sotii. Actul de prorpietate ce va trebui eliberat acum, cred ca tot pe numele ambilor va trebui sa fie emis. Sotia tatalui meu a decedat acum 5 ani si nu are frati/surori. Copilul lor infiat a decedat cu un an inaintea mamei adoptive. Tatal meu a murit la inceputul anului. Eu ce trebuie sa fac pt a face succesiunea si a trece acel teren pe numele meu mai usor(repede) si mai ieftin?Sincer nici acel teren nu valoreaza foarte mult si nici eu nu am posibilitati extraordinare de a umple nu stiu cui buzunarele. Nici acces la documente nu prea am, zilele trecute un notar spunandu-mi ca trebuie sa obtin copiile certificat de deces a copilului infiat, sotiei decedate si a tatalui meu cat si certificatul de casatorie dintre cei doi. Certificat de deces al tatalui meu il am evident. Restul n-am idee, pt ca nu am avut nici o tangenta cu viata lui din acea perioada respectiv cu persoanele sus numite, iar de la starea civila nu prea as putea pt ca nu am calitatea necesara.
Puteti sa ma indrumati in demersul meu?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 21:35, 24 Iunie 2011
Avand in vederea calitatea de mostenitor a tatalui tau, ai drept sa cer sucesiunea prin judecatoria, si sa e eliberez actele pe care nu te dau voie sa cer direct. Indreptarea la obtin din cererea judecatoreasca, dar tot judecator va cer documentele care tu vei avea nevoie. Dupa cererea respectiva, poti sa cer si suspendarea executia sentinta pana obtinerea calitatea de sucesor civil si procedural la actiunea, care este un bon ramas la masa sucesorala. Judecator va include aceste bon, acest drept si vei fi sucesor la actiunea, indreptand sentinta in favorea ta, si executia sentintei va fi in numele tale. Fiind un bon privativ, actuala sotia are si ea calitatea de mostenitoara in concurenta cu dv.intr-o mica proportia usufructuara. Cel mai bun lucru, daca nu ai venituri este sa cer avocat de oficiu si scutirea taxele, la baroul din bucuresti, daca acolo a fost decedat tatal tau si avocatul ulterior desenat sa faca toate demersurile. Sau ajungi la un acord cu avocat pentru sa scoate onorarii de succes prin negociere directa dupa castigarea cauzei.
Multumesc mult pentru explicatii. Mama mea va renunta in favoarea mea. Tatalui meu i-a fost inregistrat decesul in Iasi, nu Bucuresti. Are vreo importanta asta in ceea ce priveste locul unde voi deschide actiunea? Adica trebuie sa deschid actiune judecatoreasca neaparat in Iasi sau e ok si in Bucuresti? Decesul celorlalte doua persoane(fosta sotie, fiica) a fost inregistrat in Bucuresti.
Sunt angajat insa precizarea am facut-o pt ca sincer am discutat cu un avocat din Bucuresti si mi-a propus niste sume destul de importante pt un teren ce nu valoreaza atat. N-am mai luat legatura cu el si ulterior intr-o alta conjunctura mi-a propus alte sume mai mici. Pt mine asta nu e seriozitate si ma lipsesc de oameni de-astia "la pescuit".
Inca o intrebare asupra unui aspect neclar. Pt a efectua succesiunea, trebuie ca intai sa se emita acel certificat de proprietate pe teren pe numele sotilor defuncti sau se poate face succesiune si fara? Aici mai e un aspect. Daca tatal meu a decedat si primaria nu da nici un semn sa elibereze acel act, doresc sa dau in judecata din nou primaria, pt eliberarea acelui act de proprietate. Insa eu nu apar ca proprietar deci nu as putea sa initiez actiunea nu? Daca succesiunea s-ar dezbate, as avea calitatea necesara sa cer emiterea acelui document de catre primarie eventual pe numele meu direct?
Primul pas e sa mergeti la notarul ultimului domiciliu al defunctului.Cu dovada calitatii de mostenitor, mergeti mai departe la primarie si instanta.Mai sunt si alti mostenitori in afara de dvs.?
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
avvalentina, utilizator
domiciliul tatalui meu a fost in Bucuresti dar a decedat in Iasi si acolo a fost inregistrat. Sa inteleg ca imi va trebui un notar din Bucuresti. Inafara de mine ar fi mama mea, ca sotie a tatalui meu. Din partea primei sotii nu cunosc multe amanunte. Am discutat cu diverse persoane si din cate stiu este doar ea si fiica infiata ambele decedate. Din cate stiu din discutii fosta sotie nu ar avea frati/surori.
Mergeti la Bucuresti si depuneti declaratia de acceptare la notar in cele 6 luni de la deces.Dupa aceasta data, cine nu face dovada acceptarii tacite sau exprese a mostenirii, poate fi decazut din drepturi, numai in instanta insa.

Alte discuții în legătură

Stabilirea mostenirii in functie de gradul de rudenie laurycy_r@yahoo.com laurycy_r@yahoo.com buna ziua ! as avea si eu cateva nelamuriri intr o problema cu o mostenire...Acum cateva luni bunicul meu a murit iar bunica este decedata de 13 ani.In urma ... (vezi toată discuția)
Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate luciana87 luciana87 in urma cu 2 saptamani am primit de la primarie o circulara prin care era chemat tata la primaria unui oras din alt judet sa ridice actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)