avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua!

Daca cineva s-a nascut la 1956 oct. 28, are 32 de ani lucrati, angajata din a976 mai 26, avand 3 ani concediu crestere copii.
Intrebarile mele ar fi:
1. cand poate beneficia de pensie anticipata?
2. sunt de ajuns cei 32 de ani lucrati pentru pensia anticipata?
3. se recunosc cei 3 ani de concediu la pensie?
4. la nevoie de poate plati contirbutia pentru cei 3 ani de concediu? Cum se procedeaza si care ar fi cuantumul platilor necesare?
5. in cazul pensiei anticipate cat se pierde din pensie, fata de pensia la limita de varsta?

Va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Kellynda , utilizator 13:12, 23 Iunie 2011
Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2017 luna Mai la virsta standard de pensionare de 60 ani si 7 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 7 luni.*

Concediul pentru cresterea copilul este considerata stagiu de cotizare, conform OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului: Art. 18. - (1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
------------
Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2012 luna Mai la virsta de 55 ani si 7 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 7 luni.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2012 luna Mai la virsta de 55 ani si 7 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani si 7 luni.*

Pentru iesirea la pensie anticipata partiala în anul 2012 luna Mai: Punctajul pensiei va fi diminuat cu 36%

Pensia anticipata partiala se diminueaza si pentru ca nu se iau in considerare punctajele pentru perioadele asimilate (Facultate, Stagiu Militar, Invaliditate), deci in cazul pensiei anticipate nu se iau in considerare CCC.

Ati lucrat in grupa I sau II de muncă? Ati avut 3 sau mai multi copii?
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Nu stiu exact la ce grupa de munca apartine (lucreaza ca si croitoreasa, confectioner asamblator pe cartea de munca) si 2 copii.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
Kellynda, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata, incetarea contractului de munca buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa imi precizati si mie cand se poate pensiona anticipat o femeie nascuta in nov.1956 cu un stagiu de cotizare de 32 ani?mie mi s-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Pensionare Elena-Soare Elena-Soare Buna seara!!Ma numesc Elena Soare si sunt nascuta pe data de 18 noiembrie 1957.as dori sa aflu daca ma incadrez sa ies la pensie in functie de noua lege in ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)