avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comunicarea hotararii instantei de fond
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comunicarea hotararii instantei de fond

Va salut,

Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta de fond si-a motivat in sfarsit hotararea dupa mai multe luni de la pronuntare,dar cu toate ca am verificat in fiecare saptamana la Judecatorie,dosarul s-a intors abia pe 9 Iunie in arhiva,deci teoretic ar fi trebuit sa primesc acasa comunicarea.Vazand ca nu se intampla acest lucru am fost la arhiva si am solicitat o copie a hotararii motivate,depunand conform procedurii o cerere in acest sens.
Problema se pune:Pe de-o parte daca am facut cerere si mi s-a inmanat o copie a hotararii, aceasta teoretic se socoteste comunicata(deci ar urma sa nu o mai primesc prin posta),insa cei de la tribunal mi-au spus ca oricum se comunica,si daca partea interesata si-a copiat-o si daca nu.
Eu mi-am formulat apelul si intentionez sa-l inregistrez fara a mai astepta comunicarea(pana la urma se mai comunica sau nu,dupa unii avocati da dupa unii nu?).
In ce masura pot sa ma astept la o stratagema a partii adverse care sa aranjeze(fraudulos evident)cu cine trebuie ca hotararea sa nu-mi fie comunicata dar sa figureze ca si comunicata,in scopul evident de a pierde termenul de 15 zile inauntrul caruia am dreptul sa atac horarea cu apel?
Sau daca nu primesc hotararea acasa se socotesc 15 zile de la cererea pe care am facut-o si care este la dosar(iar copia ei la mine) prin care solicit copia motivarii hotararii?
Care este practica judiciara in astfel de situatii,avand in vedere ca hotararile de vreme ce nu sunt trimise cu confirmare de primire,practic este deschisa calea larg disputelor ulterioare(justitiabilul afirma ca nu a primit-o,functionarul judecatoriei care are atributia sa o expedieze sustine ca a expediat-o?)

Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Artigas , utilizator 09:55, 24 Iunie 2011
Conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila, termenul in care se poate exercita calea de atac este 15 zile de la data comunicarii, astfel, termenul nu incepe sa curga de cand ati efectuat copie de pe sentinta civila respectiva. In ceea ce priveste "fraudarea", asa cum o numiti dumneavoastra, nu se poate pune problema de asa ceva, va asigur, pentru ca nu e dispusa nicio persoana care lucreaza in sistemul de justitie sa isi puna la bataie locul de munca pentru a face o asemenea "magarie". Ideea dumneavoastra de a formula cererea de apel inainte de a va fi comunicata hotararea este una foarte buna, in cazul in care sunteti interesat sa castigati timp si sa terminati cat mai repede cu procesul respectiv. Astfel, veti primi in mod sigur hotararea la domiciliul indicat instantei, si puteti sa formulati cererea chiar si inainte de implinirea termenului, pentru a fi sigur de respectarea si indeplinirea dispozitiilor legale. Multa bafta. Cu stima.
Spuneti ca ideea mea de a formula apelul inainte de primirea hotararii este buna,intrucat astfel sigur voi primi hotararea.De ce este sigur ca voi primi hotararea daca formulez apelul inainte de primirea motivarii hotararii acasa,in comparatie cu situatia in care nu as formula apelul si as astepta primirea hotararii acasa,urmand ca dupa primirea acesteia sa formulez apelul?
De asemenea,nu am inteles bine la ce va referiti cand spuneti sa formulez cererea inainte de de implinirea termenului,pentru a fi sigur de indeplinirea dispozitiilor legale? Daca nu am primit motivarea acasa si declar apel inainte de a fi primit-o(dar am copiat-o din arhiva),de implinirea carui termen este vorba,acesta practic neexistand inca?(termenul curge de la data postei inscrisa pe comunicare)

Cu consideratie
Nu am spus ca sigur veti primi hotararea daca formulati cererea de apel inainte de comunicarea hotararii. Am afirmat ca in mod sigur vi se va comunica hotararea, daca domiciliul indicat instantei este cel corect si daca ati fost citat pe parcursul procesului la acea adresa. Cu referire la depunerea cererii de apel inaintea comunicarii hotararii, pot spune ca am vrut sa se inteleaga ca veti fi sigur de faptul ca nu veti pierde termenul impus de lege, din varii motive (agentul procedural greseste adresa, afiseaza hotararea la usa imobilului si nu vi-o inmaneaza personal, asa cum este legal, etc.) si ca daca veti actiona astfel, cererea va fi inregistrata mai repede la instanta, dosarul va pleca mai departe intr-un termen mai scurt, s.a.m.d. Inca o data mentionez, sa fie clar, termenul curge, conform legii, de la COMUNICAREA hotararii, nicidecum de la data in care v-ati prezentat la serviciul arhiva si ati efectuat copie xerox din dosar de pe aceasta. Cu stima.
Am retinut si va multumesc.Asadar in concluzie hotararea se comunica indiferent daca partea a facut cerere de copiere a hotararii motivate,la arhiva?
Dar in cazul(si aici ma refer la alta speta) in care se formuleaza apel inainte de redactarea motivarii,urmand ca motivele de apel sa fie depuse cel tarziu pana la primul termen,se mai comunica hotararea? Cum trebuie inteles intr-un atare caz art.284 din c.p.c,alin.3 care spune: "Daca o parte face apel inainte de comunicarea hotararii,aceasta se socoteste comunicata la data depunerii cererii de apel" Mai primeste sau nu motivarea acasa partea care a facut apel inainte de comunicarea hotararii?
Cu consideratie.
P.S.
Nu am primit niciodata comunicarile hotararilor motivate acasa prin agent procedural,ci la cutia de scrisori.Cum face asadar dovada serviciul care se ocupa cu aceste comunicari din cadrul instantei ca a trimis comunicarea,cata vreme nu se procedeaza la trimiterea ei cu confirmare de primire,agent procedural,etc.ci cu posta simpla,in cazul aparitiei unei controverse in ce priveste primirea acesteia?

Alte discuții în legătură

Solutie. dansorin dansorin buna ziua,am terminat un proces pe fond,solutia si motivarea vin acasa sau trebuie sa le iau de la arhiva tribunalului.va multumesc.. (vezi toată discuția)
Nu am primit motivarea ContSters273796 ContSters273796 In luna noiembrie avocatul mi-a spus ca decizia pe care au luat-o judecatorii tribunalului imi este nefavorabila si m-a sfatuit sa fac recurs. Eu am decis sa ... (vezi toată discuția)
Apel declarat inainte de primirea motivarii. Artigas Artigas Buna ziua, Intr-un dosar in care am calitatea de parat,am declarat apel inainte de primirea motivarii pentru a evita situatia riscanta de a nu primi motivarea ... (vezi toată discuția)