avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutorul public judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutorul public judiciar

Buna seara,
Ajutorul public judiciar se poate solicita dupa cum inteleg si la primul termen de judecata,chiar daca la inregistrarea actiunii i se pune in vedere justitiabilului sa timbreze?

Cu stima
Cel mai recent răspuns: Artigas , utilizator 22:48, 23 Iunie 2011
Da,o depuneti la primul termen.Daca nu,solicitati termen pentru a depune cererea de ajutor public judiciar.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
andymaurul, utilizator
Taxa de timbru se poate depune la dosarul cauzei pana la primul termen de judecata, daca in momentul depunerii actiunii nu ati reusit sa o depuneti. Totodata, daca nu aveti cum sa achitati aceasta taxa, din motive financiare, puteti formula odata cu actiunea si chiar in cadrul acesteia, cerere de scutire de la plata taxei de timbru sau plata esalonata a acesteia, in functie de posibilitatile financiare. Atentie insa, cererea trebuie motivata, in sensul ca la aceasta trebuie sa atasati dovezi privind venitul pe care il aveti si imposibilitatea financiara de a achita taxa de timbru. Cu stima.
In cazul in care nu depun cererea de acordare a ajutorului public judiciar odata cu inregistrarea actiunii,ci la primul termen,nu exista riscul ca instanta sa respinga pe loc cererea si sa-mi anuleze actiunea tot pe loc ca netimbrata(in cadrul primului termen),sau in mod obligatoriu instanta acorda fie termen pentru a delibera asupra cererii,pe baza documentelor justificative pe care se fundamenteaza cererea,fie o examineaza pe loc(pe baza acelorasi documente)si dispune fie admiterea cererii de acordare a ajutorului public judiciar,fie respinge cererea si pune in vedere justitiabilului sa timbreze pana la primul termen,dar nu anuleaza pe loc actiunea ca netimbrata daca s-a respins pe loc,la primul termen,cererea de acordare a ajutorului public judiciar?
Cu stima.
In cazul in care depuneti cererea de ajutor public judiciar, trebuie sa o formulati pana cel tarziu la primul termen de judecata. Astfel, daca intelegeti sa o formulati la primul termen de judecata, in fata instantei, aceasta trebuie sa ia act de cererea dumneavoastra si sa acorde un termen pentru solutionarea acesteia. In atare situatie, nu se va pronunta asupra anularii actiunii ca netimbrata, intrucat trebuie sa se pronunte asupra cererii de scutire de la plata taxei de timbru. Vi se va pune in vedere sa depuneti toate inscrisurile doveditoare privind veniturile realizate si imposibilitatea financiara de a achita taxa de timbru pana la termenul de judecata acordat. Atentie, caci aceasta cerere se va judeca in camera de consiliu, fara prezenta partilor, asadar sa fiti foarte atent la termenul pe care vi-l spune instanta si in cat timp va pune in vedere sa depuneti inscrisurile in dovedirea acesteia. In cazul in care vi se respinge cererea, puteti formula in 15 zile de la pronuntarea asupra acesteia, cerere de reexaminare. Cu stima.
Raspuns complet si edificator! Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru adrianef adrianef Se poate respinge o actiune pe motiv ca este netimbrata sau insuficient timbrata sau judecatorul da un termen pentru a se timbra actiunea? (vezi toată discuția)
Cerea de apel cand trebuie depusa taxa de timbru? voinea75 voinea75 Va rog sa-mi spuneti, pana cand trebuie depusa taxa de timbru intr-un apel? Pana la prima infatisare? Pana la primul termen? Care e diderenta intre primul ... (vezi toată discuția)
Se mai poate face ceva in aceasta situatie ? ContSters382135 ContSters382135 S-a formulat o cerere de ajutor public judiciar in vederea esalonarii platii unei taxe de timbru pe valoare . Cererea a fost respinsa ca neintemeiata , cu ... (vezi toată discuția)