avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Culpa comuna?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Culpa comuna?

Buna seara, am si eu o nelamurire: se poate ca legea asigurarilor sa fie diferita de codul rutier in aceeasi speta?
Astazi, in timpul servicului am oprit in fata unei institutii si am asteptat pe cineva cca 4-5 min., in locul respectiv eram in zona indicatorului "oprirea interzisa" (eram chiar langa indicator), am oprit paralel si cat mai aproape de bordura din drapta; in partea opusa starzii era o banca care avea cateva locuri de parcare si de unde a iesit un taxi dand cu spatele, si a tot dat nenea.....pana a facut "poc". Cand l-am intrebat ce naiba face, mi-a raspuns ceva de genul "nu te-am vazut ca daca ai si tu masina neagra"...in fine.Taximetristul se batea cu pumnul in piept ca ce cautam eu acolo oprit ca e oprire interzisa....am plecat l apolitie cand am vazut ca nu am cu cine sta de vorba, acolo un alt "nene" mi -a spus ca mai bine sa merg la asigurari sa facem "amiabila" ca el ne umple de amenzi si de puncte daca ramanem la el, dar l-a lamurit pe taximetrist ca este vinovat de producerea accidentului si ca ar fi mai bine sa evitam punctele de pe permis(avand in vedere ca amandoi eram soferi de profesie) si samergem la asigurari.
Resemnat omul ca trebuie sa isi faca singur masina am mers la asigurari unde am dat declaratii amandoi, s-au procesat actele in calculator si toata procedura, nu am declarat nici unul din noi ca eu ma aflam pe oprirea interzisa, dar taximertistul a tinut neaparat sa indice in schema accidentului locul exact al producerii acestuia (chiar a specificat pe desen numele intitutiei unde eram eu oprit).Dupe ce a terminat de introdus in calculator toate datele, agentul de daune care "intamplator sau nu"- cunostea zona respectiva mi-a spus ca el crede ca vor fi probleme cu despagubirea in totalitate a reparatiei autoturismului meu pentru ca el stie ca acolo este un indicator cu oprirea interzisa si ca "Bucurestiul va da sigur culpa comuna". si ca el nu se duce de capul lui, dar daca ii solicita asiguratorul de la Bucuresti trebuie sa merga la fata locului sa faca poze.Aaaaaaa....si inca o gogomanie, mi-a spus ca cei de la bucuresti au nu stiu ce program cu harti pe calculator si cu GPS ei stiu exact unde sunt amplasate indicatoare de restrictie..etc (ceea ce bineinteles mi se pare de domeniul S.F. si nu cred)
Desi eu nu am declarat ca eram pe oprirea interzisa oprit si nici taximetristul respectiv, cum poate lua asiguratorul o decizie asa de capul lui?Plus ca dupa codul rutier taximetristul se face VINOVAT DE COMITEREA ACCIDENTULUI, a spus-o si politistul si logica faptelor.
Pai ce ar fi daca ar intra un nebun cu un camion ceva intr-o coloana de masini parcate pe oprirea interzisa (sunt destule cazuri ca peste tot sunt probleme cu locurile de parcare), si la urma sa isi faca fiecare masina cu jumatate de dauna decontata ca...."na...e culpa comuna"?
Eu inca nu stiu daca au dat sau nu culpa comuna cei de la bucuresti, am inteles ca iti fac o "surpriza" de genul asta cand trebuie sa pletesca la service pentru reparatie.
Scuzati diemsiunea textului si astept un sfat sau o parere
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:48, 26 Iunie 2011
Chiar si dupa constatul amiabil, vinovat pt producerea evenimentului este taximetristul. Daca ati fi fost in mers ar fi fost cu totul altceva si incalcati o regula. Logica spune ca trebuie sa va despagubeasca si sunt curios ce o sa va raspunda asiguratorul respectiv. Dv ati incalcat o interdictie relativa(oprirea in loc nepermis) pecand el a incalcat o interdictie absoluta(nu ai voie sa pleci de pe loc fara sa te asiguri). Vedeti si sanctiunile ce se aplica pt restrictiile respective si veti intelege situatia.
multumesc pentru raspuns, acuma zilele astea ar trebui sa primesc un raspuns de la asigurator in momentul cand ar trebui sa scot masina din reparatie, astept totusi si alte pareri :P
Tot aceasi parere. Faptul ca ai incalcat o lege de circulatie prin oprirea intr-un loc nepermis nu este motiv sa ti se atribuie o parte din vina. Obligatia taximetristului este sa se asigure la plecarea de pe loc pentru a nu periclita sau pagubi pe alti membri participanti la trafic sau care nu participa pe moment direct la trafic (stationeaza)
de asta eram si eu convins, si mi se pare corect si d.p.d.v moral, ma poate ajuta cineva si cu niste prevederi legale? pentru ca de agentul de daune de la asigurari mi-a spus ca ei au si o acoperire legala pentru o asemenea decizie.
Mi se pare corect ca fiecare sa platesca pentru greselile lui, eu daca am oprit pe oprire interzisa asta nu inseamna ca ar trebui sa suport jumatate din reparatia masinii condusa de mine, sa fiu sanctionat contraventional si....asta e.
Poate sa imi spuna cineva daca deja este facut constatul amiabil se mai poate merge la politie si reclama eventuala nwmultumire din costatul amiabil?
Categoric vina producerii accidentului apartine taximetristului. Dvs sunteti pasibil de o sanctiune contraventionala pentru oprire neregulamentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca sorinpocol sorinpocol Avand autoturismul parcat, am fost lovit lovit de o alta masina(taxi). Am fost la asigurator si acesta a spus ca masina fiind parcata in zona indicatorului ... (vezi toată discuția)
Dosar dauna -culpa comuna Dan1312 Dan1312 Buna ziua , Doresc o a doua parere in cazul unui accident usor , in care eu pagubitul aflat in statioanare /parcat pe bulevard la intersectie acestuia cu o ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna accident auto severincu severincu mi-a fost lovit autoturismul ce se afla parcat la domiciliu, partial pe trotuarul de linga casa, iar cei de la amiabil au considerat culpa comuna. Ce pot sa ... (vezi toată discuția)