avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire RCA

Avand autoturismul parcat, am fost lovit lovit de o alta masina(taxi). Am fost la asigurator si acesta a spus ca masina fiind parcata in zona indicatorului "oprire interzisa" este culpa comuna. Ce inseamna aceasta?. Si ce relevanta are ?.
Ar trebui sa raspund fata de Politie, pentru ca am incalcat o regula din legislatia rutiera, nu vad de ce asiguratorul se eschiveaza de la plata despagubirilor.
Va rog sa-mi dati cateva lamuriri in aceasta problema. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dorin Baleanu , Mediator 10:07, 29 Noiembrie 2011
Ca sa fiti despagubit din asigurarea RCA a celui care v-a lovit, trebuie ca dvs. sa nu fi avut nicio culpa in producerea accidentului. Parcarea masinii intr-un loc nepermis constituie culpa dvs., motiv pentru care nu veti putea beneficia de asigurarea RCA a celuilalt sofer.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
ContSters103772, utilizator
In cazul acesta este vinovat taximetristul care se gasea in deplasare si este obligat sa va puna la dispozitie polita lui RCA. Mergeti la asiguratorul lui si deschideti dosar de dauna. Trebuie sa-si motiveze refuzul. Apoi mai discutam.
Alimanescu George a scris:

Ca sa fiti despagubit din asigurarea RCA a celui care v-a lovit, trebuie ca dvs. sa nu fi avut nicio culpa in producerea accidentului. Parcarea masinii intr-un loc nepermis constituie culpa dvs., motiv pentru care nu veti putea beneficia de asigurarea RCA a celuilalt sofer.


Nu sunt de acord cu opinia Dvs.
Faptul ca un conducator auto a oprit autoturismul intr-un loc in care era interzisa oprire constituie contraventie si putea fi sanctionat contraventional.
Stationarea autoturismului intr-un loc nepermis nu da dreptul unui taximetrist sa provoace un accident de circulatie cu pagube materiale si sa fie absolvit de orice fel de obligatii.

Cu siguranta ca parcarea/stationarea in locul respectiv era interzisa dintr-un anunit motiv. Riscul producerii unui accident poate fi tocmai acel motiv.
In aprilie 2009 toate societatile de asdigurare au semnat " Protocolul de colaborare privind Constatarea amiabila de accident". Acest protocol reglementeaza procedura privind stabilirea raspunderii in cazul in care au fost implicate intr-un accident rutier doua autovehicule si a fost incheiata o Constatare amiabila de accident.
Cazul dv. in care masina dv. era parcata in zona indicatorului "oprirea interzisa" se incadreaza in cazul 4.2. din acest Protocol si asiguratorul are dreptul legal de a acorda doar jumatate din valoarea despagubirii, cealalta jumatate urmind sa o suportati dv.
Asta este baza legala prin care soc. de asigurari nu va acorda jumatate din despagubire.
Ca este corect sau nu.........nu prea avem ce face. Posibil nici in instanta sa nu aveti sanse.
Daca aveati o polita casco, ati reparat auto pe aceasta polita, s-ar fi platit despagubirea integral si soc. de asigurari ar fi recuperat jumatate de la cealalta soc de asigurari.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
Dorin Baleanu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna? laur007 laur007 Buna seara, am si eu o nelamurire: se poate ca legea asigurarilor sa fie diferita de codul rutier in aceeasi speta? Astazi, in timpul servicului am oprit in ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
Dosar dauna -culpa comuna Dan1312 Dan1312 Buna ziua , Doresc o a doua parere in cazul unui accident usor , in care eu pagubitul aflat in statioanare /parcat pe bulevard la intersectie acestuia cu o ... (vezi toată discuția)