Va expun pe scurt o speta juridica, solicitandu-va cu respect opiniile dvs.
Exista un contract de arendare incheiat pe 5 ani intre arendator ( proprietar) si arendas. Un investitor este interesat de a inchiria o parte a terenului arendat, oferind in schimb o eventuala compensatie arendasului. Ce tipuri de contracte credeti ca ar trebui incheiate? Eu am sugerat in primul rand modificarea contractului de arenda intre arendas si arendator prin micsorarea suprafetei arendate si a arendei evident, apoi incheierea unui contract de inchiriere intre investitor si proprietar. intrebarea este ce tip de contract poate incheia investitorul cu arendasul pentru a-i putea oferi acea compensatie pentru ca este lipsit de exploatarea agricola a suprafetei inchiriate. In situatia in care investitorul nu-i este necesara pentru investitie toata suprafata inchiriata, acesta poate permite folosirea suprafetei care nu-i este necesara de catre arendas...si daca da, sub ce forma de contract?
Mentionez ca toate cele 3 parti sunt deschise negocierilor. Multumesc
Arendatorul are prin contract obligatia sa nu ia nici un fel de masuri privind exploatarea terenului, de natura a-l tulbura pe arendas, pe toata durata contractului.Arendasul din speta va fi tulburat in exercitarea prerogativelor sale contractuale si poate sa nu accepte sa i se diminueze suprafata terenului arendat, pana la incehierea unui nou contract. Daca accepta el nu are nici un motiv sa intre direct in relatii contractuale cu investitorul caruia i se va inchiria o parte din teren.Obligatia de a-l despagubi revine tot arendatorului deoarece acesta solicita modificarea contractului in timpul derularii acestuia.
1.Mai inatai incheiati act aditional intre arendator si arendas pentru diminuarea suprafetei arendate si micsorarea arendei, cu prevederea expresa ca arendasul va fi despagubit de arendator pentru diminuarea suprafetei respective care are drept urmare lipsirea de exploatare agricola a terenului inchiriat, cu suma de …x lei.
2.Intre proprietar si chirias se va incheia contract de inchiriere.
3.Se mai incheie un contract de novatie prin care se cesioneaza datoria – potrivit art.1128 pct.2 din codul civil”cand un nou debitor este substituit celui vechi, care este descarcat de creditor" - prin care proprietarul(arendatorul) in calitate de debitor cedent, transmite datoria sa fata de arendas, chiriasului (investitorul) in calitate de debitor cesionar, care se obliga, in locul sau, fata de creditorul cedat(arendasul) sa achite suma de…x lei prevazuta in actul aditional la contractul de arendare.
4.Chiriasul ar putea sa subinchirieze arendasului terenul care nu ii este necesar pentru investitie, cu conditia sa aiba clauza de subinchiriere prevazuta in contractul de inchiriere cu proprietarul si legea speciala sa nu interzica subinchirierea.
Va multumesc pentru raspunsul detaliat.
Cat priveste relatia contractuala dintre investitor si arendas, nu cred ca se impune un contract de inchiriere, mai ales ca in aceasta situatie arendasul ar trebui sa plateasca chirie. Considerati ca un contract de comodat ar fi mai echitabil, evident daca acesta nu este interzis prin contractul de inchiriere cu proprietarul?
Tva pe cereale
elis57
Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu urmatorul aspect:
Am un contract de arenda pentru o anumota suprafata de teren incheiat cu o ... (vezi toată discuția)