Cu privire la o situație asemănătoare, am răspuns zilele trecute, nu ştiu pe ce topic...
Ideea este că defunctul a lăsat o avere succesorală constând în activ şi pasiv, adică bunuri mobile şi imobile, precum şi datorii, ca cea de la bancă.
Astfel, nici o altă persoană nu poate răspunde cu bunurile proprii pentru datoria altuia, dar după dezbaterea succesorală a averii defunctului, moştenitorii acestuia vor prelua atât activul cât şi pasivul averii defunctului, astfel că, aceştia vor răspunde de achitarea creditului restant cu penalităţi, dobânzi etc. în cotele stabilite de lege, cote prin care au moştenit averea succesorală.
Excepţie fac următoarele situaţii:
- nu are loc dezbaterea succesiunii, caz în care creditorul va putea executa silit toate bunurile mobile din casa în care a locuit defunctul, urmând ca adevăraţii proprietari ai bunurilor să se apere printr-o contestaţie la executare cu chitanţe sau facturi din care să rezulte că proprietar este altcineva şi nu defunctul, în caz contrar, acestea vor fi supuse vânzării la licitaţie publică.
- puteţi dezbate succesiunea după defunct şi să nu acceptaţi succesiunea sau să o acceptaţi sub beneficiu de inventar, adică să acceptaţi să achitaţi pasivul -datoriile numai în limita activului succesoral.
Dacă acceptarea succesiunii după defunct are loc pur şi simplu de soţia supravieţuitoare şi fiii defunctului, soţia va moşteni 1/4 din averea defunctului iar copiii acestuia 3/4 din aceasta, respectiv sora 3/8 şi dv. 3/8. ;)