avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construrire magazie+biro - acordul vecinului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construrire magazie+biro - acordul vecinului

Vreau sa imi construiesc o magazie si un birou in spatele casei ( gradina) si se pare ca este cerut acordul vecinilor. Unul dintre vecini nu vrea sa dea acordul pentru ca motiveaza viitoare aconstructie (6 m inaltime) o sa-i tina umbra si nu o sa-i mai creasca plantele in gradina. Este posibil asa ceva ?... ce trebuie sa fac ?
Cel mai recent răspuns: Laura PITICAS , Avocat 21:45, 29 Iulie 2008
Buna, Si eu sunt in aceeasi situatie.In primul rand trebuie sa mergi la primarie si sa depui actele pentru a se elibera un certificat de urbanism. In certificat se poate cere acordul vecinilor direct afectati. Acest lucru nu inseamana ca nu puteti primi autorizatie de constructie. Sunt cazuri in care vecinul chiar daca este foarte aproape nu este afectat legal. Acest lucru inseamana ca dvs. trebuie sa faceti un studiu de insorire, adica arhitectul dvs. intocmeste plansele necesare care vor fi apoi verificate si semnate de catre un expert.Acest studiu se atseaza la documentie impreuna cu un memoriu tehnic intocmait de catre arhitect in care se specifica ca nu este nevoie de acordul vecinilor deoarece se respecta insorirea. Mai exact in legea de sanatate publica spune ca fiecare camera trebuie sa beneficieze de 1 ora jumatate pe zi de soare. mai exact textul de lege il gasiti daca dati cautare pe google insorire - legea de sanatate publica , gasiti tot felul de informatii acolo.
Daca dvs faceti acel studiu si reiese ca vecinul nu este afectat deloc cei de la primarie sunt obligati sa va dea autorizatia. Si inca ceva sa stiti ca nu exixta ca text de lege acordul vecinilor. Este ceva hotarat de catre fiecare primarie.
Oricum arhitectul dvs ar trebui sa stie aceste lucruri.Pentru ca prin certificat de urbanism se cere acordul vecinilor dar dvs prin studiu de insorire combateti si demonstrati ca nu aveti nevoie de acord deoarece nu afecteaza vecinii.Sper ca v-am fost de folos. Sunt in aceeasi situatie , iar eu voi avea o constructie la 1.90m fata de bloc si sunt si geamuri si totul a fost OK prin acest studiu. Multa bafta.
la anexa B a legii constructiilor se prevede ca in Certificatul de urbanism se poate a fi cerut pentru autorizatie de construire si acordul vecinilor. Maine cand voi avea cartea in fata am sa va raspund cu textul de lege. O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inaltimea gardului molita molita buna ziua as dori sa ma informati care e inaltimea gardului maxima admisa de lege intr doua proprietatii eu vreau sa fac gard de 2 m iar vecinul se opune si ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructii aldorin aldorin Cum pot obtine o copie de pe autorizatia de constructie si documenetele aferente in baza carora vecinii spate si fata cladirii mele si-au ridicat si \\" ... (vezi toată discuția)
Sunt ciuraru niculaie in anu 2008 am construit o casa pentru baiatul meu... cristi.26 cristi.26 Sunt Ciuraru Niculaie in anu 2008 am construit o casa pentru fiul meu la distanta de 0.50cm fata de gardul vecinului costructia facinduse pana la placa in ... (vezi toată discuția)