avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inaltimea gardului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inaltimea gardului

buna ziua as dori sa ma informati care e inaltimea gardului maxima admisa de lege intr doua proprietatii eu vreau sa fac gard de 2 m iar vecinul se opune si a doua intrebare comform legii 50/1991 privind autorizarea constructiilor este necesar acordul vecinilor In situatia in care eu vreau sa construiesc un depozit ptr comercializarea materialelor de constructie de 100 mp pe un teren de 3300mp care e varianta de rezerva ptr ca un vecin se judeca cu mine iar acesta acordul nu si-l da iar altul imi cere 500euro ptr acord ?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2008
molita, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:04, 23 Noiembrie 2008
nu se incumeta nimeni ?
Buna,

Am sa-ti spun ce am facut eu. M-am confruntat aproape cu aceeasi problema.
Am un teren de 606mp si vreau sa construiesc pe o parcela de 200 care este la 1.90m de bloc,si bineinteles ca nu am primit acordul vecinilor.
Am intocmit un studiu de insorire avizat de un specialist si il voi atasa la documentatia pentru autorizare. Cei de la primarie sunt obligati sa-l accepte in loc de acordul vecinilor deoarece prin acel studiu se demonstreaza ca nu ai nevoie deoarece viitoarea ta constructie nu ii afecteaza.
Cat priveste inaltimea gardului de regula aceasta este de 2.50 dar poate fi reglementata prin certificatul de urbanism in momentul in care depui actele.
Oricum primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la un arhitect si sa-ti intocmeasca actele pentru certificatul de urbanism la care sa ataseze si un proiect a ceea ce urmeaza sa faci, atat constructia cat si gardul.
Dupa depunere vei primi exact din partea primariei ceea ce ai voie sa faci si anumite reglementari.
Gradul de ocupare al parcelei este in functie de zona si este reglementat de lege. Daca doresti o ocupare mai mare decat este legal proiectul tau va trebui sa intre intr-o comisie de CMUAT unde cei de acolo pot fi de acord sau nu.Oricum arhitectul tau ar trebui sa stie toate acestea de indata ce ii arati schitele si vede ce doresti si in ce zona se incadreaza.
Sa stii ca iti trebuie nervi de otel.
La noi e jale mare prin Primarie ( Oradea ) iar functionarii care mai de care mai destepti. Eu ma chinui din Februarie anul acesta si inca nu sunt gata cu actele.
Iti doresc multa bafta.
da iti multumesc ptr raspuns la ceva asemanator ma gandem si eu
Hi Laura,
Problema este putin mai complicata : chiar daca Primaria iti da autorizatie de construire pentru un gard opac la 1,90 m de blocul invecinat (atentie ! daca au balcoane spre terenul tau va trebui sa retragi agrdul la 1.90 m de proiectia balcoanelor) ar fi corect sa te informeze totodata ca daca vrei sa construiesti trebuie sa te distantezi de blocul in cauza la 1/2 din inaltimea constructiei celei mai inalte, adica la 1/2 din inaltimea blocului . Intre 2 constructii pe parter aceasta distanta nu poate fi mai mica decat 3 m, iar daca amandoua au geamuri normale spre gardul dintre ele, distanta nu poate fi mai mica de 1,90 + 1,90 = 3,80 m. S-ar putea sa nu-ti poti valorifica terenul asa cum ti-ai imaginat !
Intamplator sunt arhitect (si am lucrat peste 6 ani in SUAT), dar si expert tehnic judiciar si m-am confruntat cu cazuri in care a trebuit sa ma pronunt printr-un raport de expertiza judiciara in legatura cu asemenea distante. Se genereaza litigii acolo unde acestea ar putea fi in mod cert evitate ...
Buna,
Pentru Minel1950,

Uite despre ce este vorba la mine. Am un teren de 606 mp pe care exixta o casa in suprafata de 80mp.Proprietate este la 1.90 de un bloc de 4 etaje. Doresc sa fac o constructie pe una din parcele care are 200mp si pentru care am inceput demersurile. Pe partea respectiva exixta atat geamuri cat si balcoane dar sunt balcoane inauntru nu inafara, nu stiu daca ma explic bine.Am inceput prin depunerea CU. Am primit CU in care singura restrictie era aviz CMUAT si acordul vecinilor daca sunt afectati.
Am intrat in comise de 2 ori am facut toate modificarile care au fost cerute dar distanta fata de bloc de 1.90 nu a fost modificata.
Iar pentru acordul vecinilor am efectuat studiu de insorire prin care se vede ca nu afectam deloc, chiar si proiectul initial a fost modificat in asa fel incat sa se respecte legea sanatatii si sa se respecte insorirea pe perioada ceea mai critica de iarna cand trebuie sa aiba 1.5h soare.
Avand in vedere ca sunteti arhitect ati fi amabil sa-mi dati o adresa de e-mail personala unde as putea sa va trimit niste schite si sa ma mai consult cu Dvs in mai multe probleme legate de acest proiect care chiar imi da batai de cap. Va multumesc anticipat pentru ajutor.Laura

Alte discuții în legătură

Distanta de construire locuinta fata de hotar gaskoe gaskoe Bun gasit. Doresc sa construiesc o locuinta P+M. Partea din spate a casei are, conform schitelor din proiect, distanta de 90 cm fata de hotar. Dirigintele ... (vezi toată discuția)
Construrire magazie+biro - acordul vecinului arecibo38 arecibo38 Vreau sa imi construiesc o magazie si un birou in spatele casei ( gradina) si se pare ca este cerut acordul vecinilor. Unul dintre vecini nu vrea sa dea ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre casa si constructia unui bloc nou? modelbv24 modelbv24 Buna ziua. Referitor la subiectul dvs. as avea si eu o intrebare. Ce pot face daca langa casa mea se amenajeaza deja santierul pentru constructia a unui bloc ... (vezi toată discuția)