avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie de intretinere neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie de intretinere neplatita

Buna dimineata.Numele meu este Liviu,am 21 de ani si as dori sa stiu,daca imi pot da tatal in judecata,pentru ca nu mi-a platit niciodata pensia alimentara.Parintii mei sunt divortati de cand aveam eu 3 ani,din cauza unor probleme de familie.De atunci am ramas cu mama,iar de "tata" nu mai stiu decat ca este in Spania si ca si-a refacut viata.Nici nu mai stiu cand a fost ultima data cand mi-a zis "La Multi Ani"...nici macar cand am implinit 18 ani.Vreau sa stiu daca mai pot sa primesc pensia alimentara(dreptul) pentru cei 15 ani ani de "datorii" ai tatalui meu.Daca pot face ceva in aceasta privinta.Nu mai stiu la cine sa apelez.Multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
ContSters212928, utilizator
Daca sunteti student,puteti sa-l dati in judecata si primiti pensie intretinere pana cand terminati studiile dar nu mai tarziu de 25 ani.
Sunt stundent la o universitate din Pitesti.Dar as vrea sa stiu daca imi poate da pensia pentru toti acesti ani.Ar fi 18 ani in care el nu mi-a dat nici macar 1 leu,adica periada 3 ani-18 ani si 18 ani-21 ani.
Nu ,daca nu a fost introdusa actiune in instanta in acest sens.Daca aveti o decizie data de instanta, va puteti recupera bani pe ultimii 2 ani...restul s-au prescris.
pe ultimii trei ani.
In cadrul divortului, cand instanta stabileste pensia de intretinere, o stabileste pana la majorat, si mai mult ca sigur asa scrie si in hotararea pe care o aveti.
Nu mai puteti recupera sumele datorate pentru perioada 3 ani 18 ani deoarece s-au prescris.
Daca dupa implinirea varstei de 18 ani nu v-ati actionat tatal in judecata si nu aveti o hotarare de stabilire a pensiei pentru majorul aflat in continaurea studiilor, nu aveti ce sa recuperati.

Alte discuții în legătură

Pot sa mai obtin pensia de intretinere din urma? Sandra_cristina Sandra_cristina buna ziua! am si eu o nelamurire....mama mea in data de 13.09.1990 l-a dat pe tatal meu in judecata pentru stabilirea paternitatii , plata pensiei alimentare , ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Ordu Ordu Copilul meu in virsta acum de 22 ani poate solicita plata pensiei alimentare catre el pe o perioada retroactiva de 6 ani (Ceea ce ar insemna si 2 ani inainte ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VoicaPa VoicaPa Parintii mei s au despartit in '96. In sent. de divort scrie ca tatal meu este obligat la plata pensiei alimentare, insa nu mi a dat nici un ban. Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)