avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot sa mai obtin pensia de intretinere din urma?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot sa mai obtin pensia de intretinere din urma?

buna ziua! am si eu o nelamurire....mama mea in data de 13.09.1990 l-a dat pe tatal meu in judecata pentru stabilirea paternitatii , plata pensiei alimentare , si purtarea de catre mine a numelui lui....instanta a dat hotarare definitiva si irevocabila in favoarea mamei...eu cand l-am cautat prima data (aveam 19 ani) el mi-a spus "ca pe vremea lui Ceausescu cum nu exista sarmale fara mamaliga asa nici copil fara tata " acum eu am 25 de ani si vreau sa-l dau in judecata pentru a i arata lui k sunt copilul lui si de ce nu pentru plata pensiei alimentare din urma...se poate asa ceva?...el mi-a platit pensie alimentara in 18 ani doar o luna ....hotararea de plata a pensiei alimentare si restul s-au prescris?
Cel mai recent răspuns: Sandra_cristina , utilizator 19:05, 24 Aprilie 2015
Daca sunteti in continuarea studiilor aveti dreptul la pensie alimentara pana la 26 de ani. Puteti depune plangere penala pentru abandon de familie.
Daca nu, va puteti intoarce numai 3 ani in spate cu executarea in temeiul sentintei (daca mai e cazul).
ce inseamna in temeiul sentinte?eu am abandonat facultatea la 23 de ani si acum as vrea sa o termin
Nu mai aveti ce recupera din pensia de intretinere pentru ca aveti varsta de 25 de ani , iar daca ne intoarcem 3 ani in urma ( termen de prescriptie 3 ani) ajungem la 22, ori tatal dvs.a fost obligat la plata pensiei de intretinere pana la implinirea varstei de 18 ani.
Pentru viitor ati putea obtine o pensie de intretinere ( bineinteles printr-o hotarare judecatoreasca) daca veti continua studiile, insa nu mai mult de implinirea varstei de 26 de ani.
Daca aveti o hotarare prin care tatal dvs. a fost obligat la plata pensiei de intretinere in perioada cat ati fost studenta, atunci mai aveti ceva de executat, pentru ca vad ca ati abandonat la 23 de ani, daca nu aveti atunci trebuie sa formulati o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, insa nu veti primi pensie decat pana la varsta de 26 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
adica nu mai pot recupera nimic de la varsta de un an pana la 18 ani?hotararea de atunci este definitiva si irevocabila...chiar nu se mai poate face nimic?
Asa e, este definitiva si irevocabila insa nu mai poate fi pusa in executare.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara maya-marya maya-marya Buna seara! Va rog sa ma ajutati intr-o problema, pe care am sa o prezint: In urma unui divort, a ramas un copil in grija mamei, care urmeaza sa primeasca ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? elena l elena l ce pot face ca sa primesc pensie alimentara desi am implinit 18 ani?trebuie spus ca pana acum nu am primit pensie alimentara.............???? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)