avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna seara!

Va rog sa ma ajutati intr-o problema, pe care am sa o prezint:
In urma unui divort, a ramas un copil in grija mamei, care urmeaza sa primeasca pensie alimentara pana la varsta de 18 ani asa cum scrie in hotararea judecatoreasca. Cand o sa implineasca 18 ani, chiar daca este elev in clasa a XII-a, se doreste sistarea pensiei alimentare din multe motive(copilul a refuzat sa colaboreze cu tatal lui, mai mult doreste sa-si schimbe numele la 18 ani).
Va rog sa-mi spuneti care sunt consecintele daca se va sista pensia alimentara atunci cand va implini copilul 18 ani conform hatararii judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 24 Aprilie 2015
Buna ziua,
Copilul are dreptul la pensie de intretinere pana la implinirea varstei de 18 ani sau pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 ani daca urmeaza cursurile la o forma de invatamant la zi.
Neindeplinirea obligatiilor de catre parintele in sarcina caruia s-a dispus aceasta sarcina mai mult de 2 luni atrage dupa ea depunerea unei plangeri penale pentru abandon de familie sanctiunea fiind inchisoarea.
Nu vor fi consecinte pentru ca dupa implinirea varstei de 18 ani nu mai exista titlul in baza caruia este obligat la pensie debitorul.
Pensia de intretinere in favoarea minorului inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani.
Daca copilul dupa implinirea varstei de 18 ani se afla in continuarea studiilor, trebuie sa formuleze in nume personal si in contradictoriu cu tatal sau, o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Actiunea este necesara pentru ca in acest caz tatal nu va mai plati pensia de bunavoie, fara sa existe o hotarare.

Termenul pentru plangerea prealabila este de 3 luni si nu de 2 luni, iar pentru a exista infractiunea de abandon de familie ( pe lit.c) trebuie sa avem un titlu ( o hotarare), trebuie sa existe reaua-credinta si neplata timp de 3 luni.
Art. 378 noul. c.pen.
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
......................................
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc mult! O seara Buna!

Buna seara!
Va multumesc pentru promtitudine si implicare. va rog sa-mi spuneti, in situatia in care majorul, la 18 ani solicita schimbare numelui, si-l obtine, esti obligat sa mai platesti pensie alimentara in calitatea de tata?
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si daca isi schimba numele, legatura de rudenie ramane, asa ca datorati pensie dupa majorat daca va fi in stare de nevoie, adica se va duce la scoala si nu se intretine prin munca.
Puteti s-o sistati, banuiesc ca oricum va da imediat in judecata, veti plati de la data introducerii cererii si in plus, daca va fi cazul, cheltuieli de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa mai obtin pensia de intretinere din urma? Sandra_cristina Sandra_cristina buna ziua! am si eu o nelamurire....mama mea in data de 13.09.1990 l-a dat pe tatal meu in judecata pentru stabilirea paternitatii , plata pensiei alimentare , ... (vezi toată discuția)
Intrebare- pensie de intretinere craiova_s10@yahoo.com craiova_s10@yahoo.com Sunt divortata am 1 copil in intretinere.Copilul are 20 de ani si gradul I de handicap. Tatal copilului nu i-a mai platit pensia de 2 ani,perioada in care nu ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)