buna ziua.sunt cadru militar si sotia mea a nascut saptamna aceasta ,problema este ca unitatea este in reorganizare si in perioada urmatoare urmeaza disponibilizariiile.m a pot impiedica cei de la unitate sa iau concediu de paternitate?am inteles ca a mai dorit cineva si nu i s-a aprobat.au zis ca am fost pusi cu totii la dispozitie dar nu am primit nici o hartie in acest sens.astept un raspuns .multumesc
1. Nu este vorba de concediu de paternitate ci de concediu crestere copil (CCC) solicitat de tatal copilului.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor: Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...
3. Din Normele de aplicare a OUG 211/2010: Art. 38.
(1) Persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã beneficiazã de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului acordate prin aceste instituţii.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal.
(3) În situaţia în care în perioada concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei aferente raportul de muncã sau de serviciu al persoanelor prevãzute la alin. (1) înceteazã, plata indemnizaţiei se asigurã, prin agenţiile teritoriale, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 1 an sau, dupã caz, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), instituţiile din sectorul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã au obligaţia sã transmitã agenţiilor teritoriale în a cãror razã teritorialã domiciliazã persoana beneficiarã cererea şi documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului.
4. Asadar angajatorul dvs. este obligat sa va acorde CCC.
Cred ca este vorba despre concediul de paternitate acordat in baza Legii nr.210/1999.
Art.1 (2) din Lege prevede : Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
Art. 4 (1) : In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.