avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DACA AM AFLAT DUPA 2 ANI CA AM UN COPIL IL POT ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DACA AM AFLAT DUPA 2 ANI CA AM UN COPIL IL POT RECUNOASTE?

BUNA ZIUA! va rog din suflet sa ma ajutati simt ca inebunesc nu pot crede ca exista asemenea persoane. am aflat de curand ca sunt tatal unei fetite rezultate un urma unei relatii din anul 2005. fetita are 2,6 ani si este recunoscuta de o alta persoiana cu care mama traia in concubinaj la data nasteri copilului. mai mult decat atat din luna ianuarie 2006 de cand fetita sa nascut am trait in incertitudine si sicanat ca este apoi ca nu este copilul meu.mai mult decat atat mi-am botezat propriul copil nestiind atunci crezand ca este o gluma cum a spus si ca nu are posibilitati am acceptat sa botez copilul cu prietena mea de aunci sotia mea actuala.in timp de 2 ani,6 am vizitat fetita impreuna cu sotia cat de des puteam ca nasi desi sincer va spun nu puteam sa imi explic dar imi era foarte draga. sotia mea in ultimul timp imi spunea ca fetita imi seamana foarte bine chiar izbitor de bine si am incercat sa stau de vorba cu mama ei care in cele din urma imi confirma ca este copilul meu dar ca nu vrea sa il recunosc. eu nu pot accepta acesta situatie mai ales ca eu am o situatie materiala stabila. am gresit cu acea relatie ocazionala dar nu vreau sa platesca fiica mea. am facut un test adn si am primit confirmarea ca este copilul meu. vreau sa specific ca acesta femeie mai are 3 copii dati spre adoptie si inca 2 nerecunoscuti de nimeni in afara de fiica mea pe care vreau sa o salvez si nu stiu cum sa procedez pentru ca este recunoscuta de un alt barbat pacalit ca ar fi copilul lui. va rog ajutati-ma sa aflu ce pot face sa imi salvez puiul din acel mediu. plus ca sincer eu l-am crescut in ultimul timp si de fapt si de la nastere am asigurat tot ceea ce a avut nevoie desi nu stiam daca este sau nu copilul meu.multumesc din suflet.
O prima modalitate de rezolvare a problemei dvs. care imi vine in minte acum e infierea, dar trebuie sa fie de acord atat mama naturala cat si tatal legal.
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Dar chiar nu mai exista alta posibilitate?
danutz2008 a scris:

fetita are 2,6 ani si este recunoscuta de o alta persoiana cu care mama traia in concubinaj la data nasteri copilului.


Codul Familiei
Art. 57. - Copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Art. 58. - Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată de orice persoană interesată.
Dacă recunoaşterea este contestată de mamă, de cel recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada paternităţii este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.


Va puteti recunoaste copilul printr-un act autentic. Dar acesta recunoastere va produce efecte dupa ce veti obtine o hotarare judecatoreasca de admitere a actiunii in contestarea primei recunoasteri care nu corespunde adevarului.

A! si in plus, actiunea este imprescriptibila (legea nu prevede nici un termen in care poate fi introdusa actiunea. Nu conteaza ce varsta a implinit fetita).

Ce am spus eu mai sus este valabil DACA, asa cum spuneti, cel care a recunoscut fetita nu era casatorit cu mama ei la data nasterii. Daca erau casatoriti, atunci vorbim despre alta actiune (tagada de paternitate - pe care nu aveti dreptul de a o introduce - si nu contestarea recunoasterii).
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
romascanu, moderator
In opinia mea , ar trebui sa introduceti actiune in contestarea recunoasterii paternitatii, utilizand ca probe testele ADN deja efectuate si expertiza care va fi necesara, urmand ca apoi, in temeiul hotararii judecatoresti definitive si irevocabile sa se faca mentiune de modificare a filiatiei in actul de nastere al copilului, conform legii 119/1996 modificata cu privire la actele de stare civila. Nu cred ca barbatul care a fost "pacalit" sa recunoasca acest copil va va face probleme, pentru ca ar putea fi obligat de mama si de lege sa intretina un copil care nu este al lui.
Apelati pentru un sfat si la personalul de la Starea civila si/sau de la Autoritatea tutelara.
:love1:

nu. nu erau casatoriti. si dupa 3 luni a inceput sa conteste paternitatea verbal dar din lipsa mijloacelor materiale nu a actionat.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Puzzle juridico-administrativ AvocatMarius AvocatMarius Intrebare de 1000 puncte. Copil din afara casatoriei (relatii concubinaj). Tatal vrea sa stie (mai bine spus sa se asigure) ca acest copil este al lui. Din ... (vezi toată discuția)
Problema paternitatii lucy_ana lucy_ana Legea spune ca termeul de recunoastere al paternitatii unui copil este de 1 an (din cunostintele mele). Ce se intimpla daca acel an trece si copilul nu a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)