danutz2008 a scris:
fetita are 2,6 ani si este recunoscuta de o alta persoiana cu care mama traia in concubinaj la data nasteri copilului.
Codul Familiei
Art. 57. - Copilul
conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi
recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Art. 58. -
Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată de orice persoană interesată.
Dacă recunoaşterea este contestată de mamă, de cel recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada paternităţii este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.
Va puteti recunoaste copilul printr-un act autentic. Dar acesta recunoastere va produce efecte dupa ce veti obtine o hotarare judecatoreasca de admitere a actiunii in contestarea primei recunoasteri care nu corespunde adevarului.
A! si in plus, actiunea este imprescriptibila (legea nu prevede nici un termen in care poate fi introdusa actiunea. Nu conteaza ce varsta a implinit fetita).
Ce am spus eu mai sus este valabil DACA, asa cum spuneti, cel care a recunoscut fetita nu era casatorit cu mama ei la data nasterii. Daca erau casatoriti, atunci vorbim despre alta actiune (tagada de paternitate - pe care nu aveti dreptul de a o introduce - si nu contestarea recunoasterii).