Pentru a fi valabila si a produce efecte juridice, plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa la organul competent intr-un anumit termen. In acest sens, art. 284 prevede ca in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut care este faptuitorul.
In cazul expus daca au trecut inca 2 luni dupa neplata => 5 luni dat fiid faptul ca cel ce reclama cunostea faptuitorul, nu se aplica regulile de la obligatii izvorate din contracte sau conventii ci cele cu privire la infractiunea de abandon de familie art.305 al 1 lit.c
Edit:
Decizie nr. 12 din 15.01.2010, Sectia penala, Tribunalul Suceava
(...) Ori in cazul acestei infractiuni, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate (art. 305 alin. 2 Cod penal). Plangerea penala trebuie formulata in termen de 2 luni de la data in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul (conform art. 284 alin. 1 Cod de procedura penala).
In cauza de fata, desi la data epuizarii infractiunii (10.12.2007) partea vatamata intimata a cunoscut faptuitorul plangerea penala a fost formulata abia la 26.06.2008 (fiind depasit cu mult termenul de 2 luni mai sus amintit). Ori tardivitatea formularii unei plangeri prealabile echivaleaza cu lipsa acesteia.(...)