Va rog,daca se poate sa-mi oferiti un raspuns la urmatoarea intrebare:
-Se poate pune poprire pe o pensie de boala -revizuibila-in cuantum de 359 lei ?(aceasta fiind singura sursa de venit a debitorului).
Mentionez ca ,NU exista Titlu executoriu si Incuviintarea executarii silite de catre instanta.
Casa de Pensii a admis executarea silita / in derulare in prezent,fara forme legale.
Debitorul a inaintat sesizare Casei de Pensii,insa raspunsul a fost ca trebuie sa actioneze in instanta si sa fie platita o cautiune pentru suma debitoare.
-Este corect ?-legal si admisibila aceasta motivatie?
In ultimul raspuns oficial,Casa de Pensii ofera mentiunea ca executarea a fost infiintata in baza cererii de revenire a executorului,dupa doi ani si jumatate(cand se mai incercase odata o executare care a fost stopata de alt executor in aceeasi cauza,pe motiv de insolvabilitate a debitorului)
Daca nu,va rog sa-mi oferiti si un indiciu legislativ al stoparii acestui abuz al executorului judecatoresc in cardasie directa cu Casa de Pensii.
Va multumesc anticipat!
cu stima si consideratie,
rodica_post
Conform codului de procedură civilă:
Art. 409 Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Art. 410 Este nula orice urmarire sau cesiune facuta cu incalcarea dispozitiilor prezentei sectiuni.
Daca este facuta adresa de revenire, nu este necesar din nou trimiterea copiei dupa titlu executoriu. Poprirea a fost infiintata inainte de aparitia modificarii c.p.c. cu privire la incuviintarea executarii silite. Aici, parerile sunt impartite, m-am lovit si eu de speta aceasta: pe de o parte se sustine ca actul de executare a luat fiinta inainte de aparitia modificarii si ca atare se mentine, alte pareri sustin ca potrivit noii legi o adresa de revenire trebuie facuta cu respectarea normelor in vigoare, cu alte cuvinte, infiintarea popririi cu respectarea procedurii actuale. Eu inclin spre respectarea dispozitiilor legii, cu alte cuvinte, a adapta la cerintele actuale actele de procedura. Motivatia este clara, potrivit principiului "legea se aplica pentru viitor" si nu sunt adeptul ambiguitatii cum ca actele incepute, pastreaza aceeasi forma si continut. Ca si cum in prezent, ca un exemplu, singurul act de proprietate incheiat intre parti avand ca obiect imobilul(legal la data incheierii), tot asa ar putea fi instrainat in prezent.
Cu privire la pensie, acest venit nu reprezinta un ajutor social(handicap, somaj, e.t.c) deci nu intra in categoria veniturilor exceptate de la poprire.
Poprirea poate fi pusa pe 1/3 din venituri de catre 1 creditor si pana la 1/2 din venituri in cazul a 2 sau mai multi creditori. Sper sa va fi putut fi de ajutor.
Acum, in functie de cati giranti sunt si daca nu exista continuitate a executarii silite, pensionara, poate face contestatie la executare pe motivul perimarii.
Conform prevederilor legale,mentionate mai sus,pensia de boala in cuantum -sub limita veniturilor minime pe economie-,fiind si singura sursa de venit a unei persoane,consider ca ar trebui sa fie inclusa in categoria "speciala".
Cu privire la natura juridica a contestatiei la executare,exista opinii diferite,si anume:
-reprezinta o cale de atac indreptata impotriva actelor de executare silita(caracterizarea fiind intemeiata daca avem in vedere promovarea acesteia de catre una din parti),context in care,debitorul,isi poate exprima nemultumirea fata de urmarirea unor bunuri(materiale)exceptate de la executare ,de luarea unor masuri asiguratorii,de nerespectarea unor termene
-creditorul se poate plange instantei de faptul ca urmarirea nu a avut in vedere acele bunuri ori consecintele lipsei sursei de venit strict necesara.........samd
2.-obiectivul urmarit prin contestatie poate fi introdusa de un tert ce se pretinde vatamat prin executare (o actiune de scoatere de sub urmarire,adica o actiune <in escindere>care nu are caaracterul unei ssimple plangeri,or,actiunea in revendicare,cand tertul propietar revendica bunul de la cel ce-l poseda pe nedrept,in care tertul poate actiona prin declansarea unui litigiu nou cu caaaaaracter petitoriu in care are obligatia sa faaca dovaada dreptului la propietate.
Acest mijloc procedural specific fazei executarii silite are o natura juridica mixta ,de cale de atac si de "actiune in anulare"-in faapt si de drept,conform art.402 alin.(1)C.Proc.Civ.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare silita
alex35
In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca?
Mentionez ca unul din conturi este de credit iar ... (vezi toată discuția)