avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea

Dacă o persoana este executata și i se retine din salariu partea legala de reținere, se mai poate face o executare peste cea care este aplicata de doi ani încoace? Fapt care aduce încă o cheltuială în plus cu onorariu si alte cheltuieli, specific ca onorariu si cheltuielile nu pot fi acoperite din reținerile lunare pe termen de un an, in anul 2011 a fost executat si inca nu sunt acoperite acele cheltuieli si onorariu, iar in luna martie s-a facut o noua executare cu cheltuieli de 40 milioane vechi, ce este de facut?
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
ContSters254045, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:16, 1 Iunie 2012
Se pot face mai multe retineri salariale prin proprire in acelasi timp.
Desigur ca aceste retineri trebuie sa fie pentru datorii diferite, nu pentru aceleasi debit.
Nu se intelege prea clar din mesajul dvs. daca acum, dupa 2 ani, este vorba de o datorie distincta, o suplimentare la cea veche etc.?

Regulile pentru mai multe retineri sunt: Art. 409 Cod procedura civila:
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

Nu are importanta juridica faptul ca dupa 2 ani de executare silita s-a recuperat doar o mica parte din debit. Executarea silita prin poprire poate continua virtual pana la recuperarea intergrala a debitului, nu este limitata in timp la 1, 2 , 10 ani, nu se sterge si nu se prescrie dupa un timp.

Daca aveti dubii cu privire la cuantumul prea mare al cheltuielillor de excutare silita, puteti face contestatie la executarea silita, in termen de 15 zile de la data cand ati primit actul contestat.
In mare, chelt. cu executorul nu ar trebui sa depaseasca 10 - 11% din datoria care se executa.
Onorariile de avocat si penlitatile nu intra in acest 10%.
Stiu asta,nu m-ati inteles, persoana in cauza este sub incidenta unei executari si de doi ani se face retinerile salariale in conformitate cu articolele invocate de dumneavoastra mai sus, dar in luna lui martie anul curent sa mai facut o executare tot pentru acel debit restant, astfel plusand cheltuiala cu executarea si onorariile cu inca aproximativ 40 milioane vechi,suma care nu se acopera intrun an de retineri, va multumesc si astept un raspuns la intrebarea mea, SE POATE FACE DOUA SAU TREI EXECUTARI SILITE PENTRU ACELASI DEBIT CARE ESTE SUB INCIDENTA ALTEI EXECUTARI MAI VECHI?
Nu se poate urmari silit acelasi debit, prin mai multe executari silite.
De altfel este atat de neobisnuit incat ma intreb daca sunt cu adevarat executari silite chiar pentru acelasi debit ...
Oare nu e vorba totusi de debite diferite, care au o oarecare legatura, si legatura asta va face pe dvs. sa credeti ca e acelasi debit?
Oare nu este totusi o continuare legitima a primei executari (o majorare a sumei prin aplicarea de dobanzi ar putea fi legala) ?
Puteti sa ne dati ma multe detalii despre cele doua executari?
Cum ar fi continutul somatiilor din prima si din a doua, continutul adresei de poprire, daca cele doua dosare au acelasi executor, acelasi numar de dosar de executare silita? Exista una sau mai multe incheierei judecatoresti de incuviintare a executarii silite?

Daca este intr-adevar vorba de acealsi debit, cea de-a doua executare silita este nelegala si trebuia contestata in 15 zile de cand debitorul a aflat de ea.
Cum termenul de 15 zile a cam trecut, acum ar trebui cautate "portite" pentru ... "repunerea in termen". Acest fapt il poate face doar un avocat / jurist cu toate actele dvs. in fata.

Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
smeagull, utilizator
este vb de un singur credit de la Banca, nu mai exista alte credite pe numele debitorului la nici o banca din tara sau strainatate, nedumerirea apare ca a sunat la banca si a zis ca asa este legea sa nu mai facea ei executari prin societatea lor si a trasmis la o terta peroana pentru a face executarea.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
Domnule, cred ca la mijloc este o neintelegere.

Din descrierea dvs. rezulta ca:
1. avem un debit. Nu ma multe.
2. pentru recuerarea lui, banca X a trecut la executare silita prin poprire
3. banca a ... cesionat creanta (cred, nu-i sigur din vorbele dvs.) catre un tert, aparent un recuperator.
4. tertul a mai inceput o executare silita => inca o poprire si noi chletuieli de excutare silita.
5. vecehea executare silita nu a fost incetata, anulata, suspendata sau ... mutata la noul executor sau la noul creditor.

Punctele 1 - 3 sunt firesti. Pana aici, nimic ilegal, nici macar 3.
4 si 5 sunt discutabile: daca este real ce am scris eu la 4 si la 4, si nu ati inteles dvs. ceva gresit, atunci a doua executare silita este nelegala si trebuie contestata.
Nu e firesc sa se intample asa ceva.

Repet recomandarea de a va adresa unui avocat sau jurist cu actele in fata, deoarec, cu toata bunavointa, contestati nu se poate face pe baza unor vorbe de pe forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu ma pot angaja datorita unei popriri pe contul din banca mirelam_d mirelam_d Buna ziua, Azi am trecut prin experienta neplacuta a refuzului la angajare pentru simplul fapt ca am cerut sa mi se plateasca viitoarele drepturi salariale in ... (vezi toată discuția)
Poprire tot venitul alexandrushca alexandrushca am o intrebare ce ma framanta de cateva zile....se poate pune poprire pe tot venitul? prietenului meu i-au oprit tot ce a intrat in cont si acum nu mai are cu ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)