avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprire tot venitul
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprire tot venitul

am o intrebare ce ma framanta de cateva zile....se poate pune poprire pe tot venitul? prietenului meu i-au oprit tot ce a intrat in cont si acum nu mai are cu ce sa isi plateasca nici chiria, nici banca(a avut credit la 2 banci). se poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: essteffan , utilizator 22:29, 17 Septembrie 2012
Art. 409 CPC

(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5)Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6)Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.

(7)Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.


Contestaţia la executare

Art. 401 CPC

(1)Contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când:

a)contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;

b)cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

c)debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.


multumesc pentru raspuns. ideea este ca in ordinul judecatoresc scrie ca ii opresc 1/3 din venit, insa ei au oprit tot. mai are rost sa mearga la cei de la banca sa ii explice ceva sau sa conteste direct executarea? nu ar fi fost o problema asa mare daca opreau 1/3, dar mai are si alte cheltuieli.
Sa mearga atat la banca sa discute cu cei de acolo, sa faca o cerere scrisa in care sa indice articolul mentionat anterior, sa specifice ca sumele intrate in cont au caracterul unor venituri salariale si sa ceara poprirea in cota legala, in caz contrar urmand sa solicite daune.

Totodata sa faca cerere in instanta pt aceleasi temeiur,i dar sa aiba grija sa nu depaseasca termenul in care trebuie formulata contestatia la executare, altfel aceasta va fi respinsa ca tardiv formulata.
va multumesc!
Ideea este in felul urmator: cand ai datorii si exista ordin, banca iti ia toti banii din cont pentru ca ei "nu stiu" ca ala e din salar, si implicit cred ca e o suma virata de oricine pentru tine.
Stiu un caz asemanator. Solutia!: mergi la banca si fluturaul care atesta ca e salar si atunci sunt obligati sa ti restituie 2/3 din valoare.

Toate cele bune, si asteptam rezultatul ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire vyoletta vyoletta indemnizatia de sot supravietuitor poate fi poprita?mama mea primeste pensia de urmas dupa tata 374 lei si indemnizatia de vaduva de 113 lei intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Nu ma pot angaja datorita unei popriri pe contul din banca mirelam_d mirelam_d Buna ziua, Azi am trecut prin experienta neplacuta a refuzului la angajare pentru simplul fapt ca am cerut sa mi se plateasca viitoarele drepturi salariale in ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)