Legea este interpretabila in acest sens si administratorul profita(ei sunt 6 in ap.si calculeaza dupa cota parte)Cred ca logic ar fi sa se calculeze dupa nr.de pers. ca la REBU.Daca sunt plecata 1 luna zile nu trebuie sa platesc pt.REBU ca nu am facut gunoi menajer,dar de ce sa platesc pt. femeia de serviciu?
Iar cabinetul medical dintr-un ap. de 2 cam.(nr. celor care se perinda este mare )plateste dupa cota parte indiviza.
Este corect ? Nu!!!!!!!!!!!
Sa facem ceva !!!!!!!!!!!!!!!
Chiar daca raspunsul nu este cel asteptat de dumneavoastra, acesta este modul prevazut de lege pentru repartizarea cheltuielilor reprezentand salariile personalului angajat, respectiv in functie de cota parte indiviza.
Chiar daca dumneavoastra vi se pare a fi incorect, asa este legal.
Hg 1588/2007
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
De ce platiti femeia de serviciu daca plecati in concediu? Ca sa nu gasiti gunoiul pana la pragul de sus cand va intoarceti. Spunea cineva la un alt topic ca femeia de serviciu, cand matura holul, nu tine cont ca unii sunt in concediu si altii nu, matura pentru toata lumea, nu-i asa?
Femeia de serviciu curata, spala, matura bucata de podea de hol care va apartine si conform cote-parti indivize, un apartament cu 4 camere detine o suprafata mai mare de hol, de scari, de geamuri de la holuri decat un apartament cu 2 camere, deci femeia matura pentru o suprafata mai mare a apartamentului cu 4 camere decat o suprafata a apartamentului cu 2 camere, iar gunoiul si murdaria se face egal pe toata suprafata (indiferent ca este a ap. cu 4 camere sau a ap. cu 2 camere) de numarul mai mare sau mai mic de oameni care trec pe hol.
Salariul ingrijitorului face parte din categoria de cheltuieli a salariilor...si aceasta categorie se imparte pe cota-parte indiviza.
Referitor la cabinetul medical, comitetul executiv poate, are voie, e legal, sa cheme la negociere CM si sa semneze o conventie civila prin care CM sa i se puna in sarcina de plata niste cheltuieli suplimentare, referitoare, de exemplu, la curatenie sau la interfon, sau la video (daca aveti) etc.
Deci de facut, s-a facut ceva, adica s-a respectat legea. Si legea se respecta nu dupa cum i se pare fiecaruia, ci dupa cum e scrisa si in functie de argumentele pe care uneori proprietarii nu vor sa le vada pentru ca nu este in interesul lor (a unora dintre ei).
Pana sa apara Legea 230/2007,femeia de servici era platita dupa nr. de persoane si era tot legal.Cand am spus sa facem ceva ,ma gandeam ca legile se pot corecta in asa fel sa fie si corecte sau cat mai corecte(ma interesa un punct de vedere in acest sens;dupa cum argumentati dvs.ar trebui sa platim si rebu ca sa nu gasim tomberoanele neridicate la intoarcerea din concediu si de ce nu si electrica ca doar scara e luminata si cand suntem plecati si chiar o cota parte indiviza mai mare la un ap.cu 4 cam.decat la 2 cam.)
Mie personal mi se pare mai corect sa se plateasca femeia de serviciu dupa nr. de pers.(nu ma avantajeaza! )si intretinerea liftului tot dupa nr. de pers.(3-4 pers.dintr-un ap. de 2cam+vizitatori ,mai ales daca locatarii sunt tineri,folosesc si deci uzeaza mai mult liftul decat o pers.care sta in 3 cam.)