avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala in accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala in accident rutier

Duminica noapte (20.06.2011, orele 22:45) am facut accident la intersectia Cora Lujerului. Masina in care eu eram pasager se indrepta dinspre Plaza Romania catre Crangasi (pe Bd. Virtutii), iar masina care ne-a lovit si ne-a rasturnat venea dinspre Crangasi (tot pe Bd. Virtutii), dorind sa intoarca in intersectie. Masina noastra a intrat pe verde in intersectie, punandu-se galben in momentul in care trecusem deja cu jumatate de masina de linia de demarcatie a semaforului.
A fost coliziune frontala, masina noastra a fost lovita in usile din stanga, fiind rasturnata pe partea dreapta. La impact, geamul din fata-dreapta s-a spart, iar eu am fost tarata cativa metri cu spatele prin cioburi pe carosabil. Soferul aflat la volanul masinii in care ma aflam este prietenul meu, iar el a avut doar niste usoare excoriatii pe umarul drept si pe torace in partea stanga. Am plecat amandoi catre Spitalul Universitar unde ni s-au acordat ingrijiri. Plagile de pe spatele meu au avut nevoie de sutura la Chirurgie Plastica si Reparatorie si mi s-a spus ca abia dupa 14 zile urmeaza sa mi se scoata firele. Pe data de 4 iulie trebuie sa sun la IML pentru a vedea daca dosarul meu este gata.
In intersectia de la Cora Lujerului exista camere de luat vederi care arata cum se pune galben in intersectie in momentul in care masina noastra este in dreptul semaforului. Drept urmare, in raportul Politiei prietenul meu este incadrat la Art. 53 din Ordonanta 195/2002, iar celalalt sofer la Art. 59 alin. (2) din aceeasi Ordonanta.
Problema este data de faptu ca atat eu, cat si prietenul meu am depus plangeri penale, dar textul plangerii penale spune ca plangerea se face "impotriva celui vinovat".
Prietenul meu nu a semnat niciun proces verbal, ci i s-a dat de la Politie un document intitulat Anexa 2 din care reiese culpa comuna.
Aceasta inseamna ca in momentul de fata plangerile penale depuse de noi sunt atat impotriva prietenului meu, cat si impotriva celui care nu ne-a acordat prioritate.
Ca sofer, stiu ca in legislatie este mentionat ca la culoarea galbena a semaforului se poate trece atata vreme cat nu se mai poate opri in conditii de siguranta, ori noi aveam 50-60 de km/h in momentul in care am trecut de linia de demarcatie a semaforului.
Ce se poate face in acest caz? Este corect verdictul de culpa comuna sau daca nu, ce anume trebuie facut pentru a se stabili vinovat doar soferul care nu ne-a acordat prioritate?
In cazul plangerii penale, se poate depune o cerere de impacare a partilor doar pentru una din cele 2 parti (adica in ceea ce il priveste pe prietenul meu)?
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.

Maria Negru
mavy_x@yahoo.com
0722 842 464
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
Mavy, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 18:47, 27 Iunie 2011
Pai ducetiva la politie si retragetiva plangerile penale.

Plangerea penala prealabila , prin care s-a pus in miscare actiunea penala , poate fi retrasa pana la ramanerea definitiva a hotararii , chiar in apel sau recurs.

Daca retragerea opereaza in etapa urmaririi penale , agentii de politiei /procurorul iau act de aceasta , procurorul dispunand , in temeiul art 10 Cod.Proc Pen., incetarea urmaririi penale.

Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
Nu as vrea sa se dispuna incetarea urmaririi penale pentru cel care ne-a lovit (ci doar in cazul prietenului meu), pentru ca prietenul meu nu a fost vinovat, chiar daca ar fi intrat pe galben. Masina lui e praf, iar datorita celor de la asigurari de la Astra, care dau mita pentru a nu plati masinile care intra la dauna totala (cum este cazul prietenului meu) te scot vinovat cand nu esti. Asadar, vreau sa se inceteze urmarirea penala in cazul prietenului meu si sa se continue urmarirea penala impotriva celui care ne-a lovit. Cum procedez pentru asa ceva?
Multumesc pentru raspuns!
Retrageti plangerea depusa si faceti alta doar pentru respectivul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost lovit într-o intersecție de cineva care a forțat semaforul, dar poliția a spus că e culpă comună pentru că nu am acordat prioritate de dreapta. sunt vinovat și eu? Relu24 Relu24 Buna ziua. Sambata am avut un accident auto cu victima. Intr-o intersectie am patruns pe culoarea verde a semaforului, am virat stanga si am asteptat sa se ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala cziegler cziegler Buna ziua, trec printr-o situatie foarte ciudata si nu stiu cum sa procedez mai departe. O sa povestesc pe indelete speta si va rog frumos sa ma ajutati cu o ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va rog ajutati-ma cu un raspuns, astazi am avut un ... anca14cris anca14cris Buna seara. Va rog ajutati ma cu un raspuns, astazi am avut un accident rutier fara victime mai exact intr o intersectia trecand pe culoare verde a ... (vezi toată discuția)