avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcerea din concediul medical pentru ingrijire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcerea din concediul medical pentru ingrijire copil pana la 2 ani

O angajata nu mai vrea sa se intoarca la serviciu deoarece nu are cu cine lasa copilul dar ar vrea si somaj....se poate???
Trebuie cumva sa revina la serviciu si sa stea minim 6 luni?
Daca cere ea sa plece NU se poate, daca ii inceteaza contractul de munca din initiativa angajatorului(concediere individuala) SE poate dar dupa cat timp voi mai putea angaja pe cineva pe acelasi post?
Cum mai poate pleca ca sa beneficieze de somaj?
Cel mai recent răspuns: mi37 , utilizator 16:08, 1 Iulie 2011
1. O puteti concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), cu repectarea prevederilor legale, si va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Dupa aceea puteti angaja alta persoana reinfiintand acel post desfiintat dar nu imediat ci dupa 30 de zile (altfel se va interpreta ca desfiintarea locului de munca nu a fost reala si serioasa).
3. - Mai poate beneficia de indemnizatie de somaj daca o concediati cu urmatoarele articole din Codul muncii:
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

- Dar in aceste cazuri trebuie sa respectati si prevederile art.62-64 din Codul muncii.
Daca desfiintati postul , puteti angaja imediat dupa concedierea acelei persoane pe altcineva , avand in vedere ca salariata respectiva solicita intrarea in somaj , fapt ce s-ar presupune ca nu ar contesta decizia de concediere .
Sau
Puteti angaja pe altcineva dar pe un alt post si care sa preia si atributii ale postului desfiintat, astfel incat sa nu va mai faceti griji in privinta unui eventual litigiu .

p.s.
Valeriu, termenul ar trebui sa fie de minim 45 de zile , avand in vedere art.211 din Legea nr.62/2011 ...:)
Va multumesc pentru raspunsuri:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)
Acordarea somajului ContSters254019 ContSters254019 buna ziua o peitena de-a mea are probleme la serviciu in sensul ca seful ei este o pers de 77 ani dar cam afemeiat, ii tot face avansuri si chiar propuneri ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc dariaTM dariaTM Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi despre cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: Sunt in concediu pentru cresterea copilului pana in septembrie ... (vezi toată discuția)