avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Factura + chitanþã pentru prestãri servicii ...
Discuție deschisă în Traduceri

Factura + chitanþã pentru prestãri servicii traduceri

buna,

am si eu o intrebare. Daca sunt traducator autorizat dar nu am chitantier sunt obligat sa eliberez factura? ideea este ca nu imi castig existenta din asa ceva fiindca fac cam 2-3 pe an. Problema este ca am facut o traducere prentru o persoana care initial nu dorea factura dar acum are nevoie de asa ceva. Prin urmare, va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: forbudenfrukt , utilizator 23:30, 29 Iunie 2011
Pai faceti-va un pfa si puteti da facturi si lucra cu diferite firme. Altfel nu puteti sa dati factura. In afara unor cheltuieli de constituire restul impozitelor si taxelor le veti plati doar in functie de ce activitate veti avea.
buna ziua,

multumesc. dupa cum am mentionat sunt pfa doar ca nu detin chitantier. prin urmare daca fac o traducere fara sa pun stampila pe document sunt obligata sau nu de lege sa emit factura? multumesc inca o data.
Nu am timp sa va caut legea dar da, sunteti obligata sa taiati factura + chitanta pentru incasare numerar. Oricum, orice venit se impoziteaza si daca nu facturati si nu declarati venitul din aceasta activitate se numeste evaziune fiscala.
Dupa cum prezentati lucrurile, clientul s-a razgandit si vrea factura. Daca a platit numerar sunteti obligata ori sa-i dati chitanta ori returnati banii sa ii vireze prin banca si astfel nu trebuie sa mai emiteti chitanta.
Puteti achizitiona chitantier personalizat sau nu de la orice magazin care se ocupa cu vanzarea tipizatelor.
L.C.

Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Buna ziua,

Multumesc de raspuns. As vrea sa va intreb cum se genereaza o factura si ce trebuie sa contina? Multumesc.
Facturile se pot genera pe calculator sau puteti cumpara modele tipizate ce vor fi completate de mana. Mai jos veti gasi continutul acestora si la obiectul facturii veti completa dupa caz: prestari servicii traducere documente, traducere documente conform contract X, etc.
Reglementari intocmire facturi fiscale aici: [ link extern ]
Modele completare factura aici: [ link extern ]
Daca nu sunteti platitor de TVA, la coloana tva se pune valoarea "zero". Exista insa si modele de facturi fara tva deci daca achizitionati acel model, coloana de tva nu va mai aparea pe formular.
Informatii foarte utile pentru completarea facturilor gasiti si aici: [ link extern ]
Pentru intocmirea primelor exemplare puteti solicita sprijinul unui contabil.
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Emiterea facturii + chitanþã stepano stepano In cazul in care traduc un document pentru o persoana fizica (nu firma), emit si factura si chitanta? Sau este de ajuns chitanta? Multumesc (vezi toată discuția)
Pfa traducator, am cif, pot sa iau casa de marcat ? oliviacarmen oliviacarmen Ajutor! Sunt PFA traducator, inregistrat la ANAF (am CIF), dar nu la ORC(nu am CUI). Vreau sa-mi iau casa de marcat. Pot? Am vazut ca din unul din actele ... (vezi toată discuția)
Factura pentru traduceri adelina_g07 adelina_g07 Buna ziua, Ce documente trebuie sa cumpar pentru un PFA in domeniul traducerilor? Pana acum am achizitionat Registrul Incasari si Plati precum si Registrul ... (vezi toată discuția)