avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de cresterea copilului

Bună ziua

Revin cu o întrebare referitoare la concediul de creşterea copilului.De data aceasta situaţia stă astfel.
Viitoarea mămică "are "contract de muncă la o societate de cca 4 luni ,când şi-a terminat şomajul, ghilimelele însemnând că ea de fapt îşi plăteşte contribuţiile acolo pt vechime.Cel care intenţionează să-şi ia concediul de creştere pt copil este tatăl, care are stagiul de cotizare complet, însă de aici situaţia se complică pt mine pt că nu ştiu dacă mama trebuie să-şi i-a obligatoriu cele 126 zile concediu de sarcină+lehuzie iar tatăl trebuie să aştepte împlinirea lor pt a putea intra în CCC sau mama poate renunţa la cele 126 de zile şi tatăl poate să-şi ia concediu începând cu ziua în care se naşte copilul.
Vă mulţumesc pt ajutor pt că e fff important şi urgent!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 29 Iunie 2011
din cele 126 de zile doar 42 sunt obligatorii dupa nastere - concediul de lauzie/lehuzie
1. Poate si mama sa-si ia CCC deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului se ia in calcul si perioada de somaj indemnizat.
2. Deoarece mama are contract individual de munca nu este obligata sa-si ia concediu de maternitate (sarcina si lauzie) dar si ea si tatal vor beneficia de CCC incepand, cel mai devreme, cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
Tatal copilului poate beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta daca indeplineste conditiile prevazute de lege, incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la aceasta data.
In acest sens, se exprima art.15 alin.1 lit.b din OUG nr.111/2010.
freeelis:
1. Textul de lege pe care l-ai precizat spune ca indemnizatia pentru CCC se acorda:
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

2. Si eu am sustinut asta chiar si aici pe forum dar ANPS spune ca acest text se interpreteaza in sensul ca tatal nu poate primi indemnizatie pentru CCC decat dupa ce expira cele 42 de zile.
3. Tot ANPS spune ca acest text s-ar aplica asa cum spui tu daca mama nu ar fi avut dreptul la concediu de maternitate (adica ar fi fost casnica).
Valeriu, eu nu mai iau dupa ce spun cei de la ANPS, intrucat textul de lege nu face distinctie intre mama si tata ...... prin urmare, unde legea nu prevede nici noi nu putem distinge ... eu am vorbit cu cei de la AMPS Buc si sustin ca tatal poate lua indemnizatie incepand cu data nasterii copilului ...de fapt, cate bordeie atatea obiceiuri.

Alte discuții în legătură

Concediu postanatal si ccc. CostM CostM Buna ziua. Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil pana la 2 ani in cazul tatalui GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, In cazul tatalui care vrea sa intre in concediul de crestere copil pana la 2 ani, puteti sa-mi spuneti ce \"calendar\" trebuie sa folosesc? In ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate obligatoriu? anita10 anita10 O angajata insarcinata vine la lucru pana in ultima zi, incepand cu data in care naste isi cere concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile de ... (vezi toată discuția)