Buna ziua.
In calitate de persoana fizica am in incheiat un contract de prestari servicii cu o soc.comerciala care urma sa execute lucrari de finisare exterioara a unei constructii. Intrucat nu si-a indeplinit obligatiile in termen, si intrucat in contract sunt stipulate penalitati de 1%/zi ptr intarziere, penalitati care pot depasi cuantumul sumei fata de care se calculeaza, doresc sa actionez in sensul incasarii de la aceasta firma a penalitatilor pe care mi le datoreaza.
Pana in acest moment am expediat o notificare prin executor judecatoresc prin care ii solicit plata acestor penalitati calculate pana in momentul notificarii (are deja 70 zile intarziere), si in plus ii solicit finalizarea lucrarilor contractate. Daca nu indeplineste aceste cereri, l-am invitat la conciliere directa la sediul executorului (cu respectarea acelui termen de 15 zile de la primirea notificarii).
Intrebarea mea este: Daca nu accepta plata penalitatilor, sau la conciliere nu se ajunge la un acord, sau mai mult, poate nici nu se prezinta la conciliere, pot actiona prin procedura somatiei de plata ca sa evit un proces indelungat? Mentionez ca penalitatile se ridica deja la 23.000Ron si cresc in continuare.... Am inteles ca timbrul judiciar ptr aceasta suma este de peste 1500 RON. Prin preocedura somatiei de plata am inteles ca taxele sunt mult mai mici...
De asemenea , la momentul actionarii in instanta pot solicita penalitati actualizate la zi, sau trebuie sa ma rezum la penalitatile calculate in notificarea pe care am trimis-o (calculate la cele 70 zile intarziere din acel moment)?
Va multumesc mult ptr ajutor. Poate intrebarile vi se par puierile, dar mentionez ca nu am pregatire de specialitate.
1. Convocarea la conciliere avea anexate toate actele pe care o sa va intemeiati actiunea (contract, acte aditionale, procese verbale, facturi, chitante, etc.)? Daca nu, nu puteti considera indeplinita procedura prealabila a concilierii intrucat daca veti merge cu ea la instanta, actiunea va fi respinsa ca prematur introdusa;
2. In principiu puteti incerca sa mergeti pe procedura speciala a somatiei de plata insa data fiind natura contractului ... nu stiu cat de bine stati cu actele si daca nu cumva prestatorul va contesta penalitatile, pentru ca in aceste cazuri veti fi trimis urgent pe dreptul comun, adica veti fi nevoit sa introduceti actiune in pretentii (adica aceea taxata la valoare);
3. Da, puteti solicita penalitatile calculate la zi insa doar pe calea somatiei de plata pentru ca in cazul actiunii in pretentii va trebui sa ii comunicati odata cu celelalte acte (la convocarea la conciliere) si tabelul de calcul al penalitatilor.
Raportat la starea de fapt si de drept prezentata si dat fiind faptul ca aceasta creanta (asa cum prezentati speta) indeplineste cumulativ cele trei conditii de admisibilitate puteti promova somatie de plata impotriva acestui debitor.Presupun ca in continutul notificarii despre care faceti vorbire ati fixat si un termen de plata a penalitatilor care sa nu fi fost respectat, pentru a face creanta exigibila. Recomand totodata ca in probatiune sa depundeti si un centralizator privind modalitatea de calcul a penalitatilor potrivit clauzei penale inserate in contract.
Precizez ca pe calea somatiei de plata nu este necesara procedura concilierii directe.
Functie de pozitia procesuala a debitorului si de complexitate subzista riscul ca acesta actiune sa ajunga pe procedura de drept comun.
Succes!
Va multumesc pentru raspunsurile primite cu atata promptitudine.
In cadrul notificarii trimise am stipulat ca temen de plata a penalitatilor 3 zile de la data primirii notificarii. De asemenea in cuprinsul notificarii am detaliat modul de calcul al penalitatilor (atatea zile de intrziere socotite de la data...la data.... inmultit cu 1% pe zi din val contractului=....).
O nelamurire pe care o am este: Avand in vedere ca in contract se stipuleaza ca finalizarea lucrarilor se consemneaza prin incheierea unui proces verbal de receptie semnat de ambele parti (iar acest proces verbal evident ca nu exista), mai este necesara vreo expertiza din care sa reiasa ca actualmente lucrarile contractate nu sunt finalizate? Trebuie sa solicit eu o astfel de expertiza (care ma mai costa alti bani) sau daca paratul sustine ca a finalizat lucrarile trebuie sa demonstreze el insusi acest lucru?
O alta problema (grava cu care ma confrunt) este ca prestatorul a incasat de la mine cv lucrarilor conform scadentelor stipulate contractual fara a-mi elibera facturi sau chitante. Eu pot proba platile catre el prin e-mailuri de confirmare partea lui pentur platile efectuate din sau prin prba cu martori. Pana acum nu a sustinut ca nu i-as fi platit sumele datorate, dar ma gandesc ca s-ar putea lega de acest aspect. (Nici nu mi-a emis facturi, nici nu mi-a taiat vreo chitanta). Pentru unele sume am OP-urile prin care i-am virat banii (am specificat in OP-uri ca sunt plati conf. contractului), iar alte plati le-am facut cash.
Am mers pe buna credinta ca administratorul respectivei firme era un apropiat de-al meu, iar acum am ramas cu lucrari nefinalizate si intarzieri de mai mult de 3 luni.
Cum ma sfatuiti sa procedez? Va multumesc inca o data pentru ajutor
Fata de cele expuse in complectare de catre dvs. si avand in vedere starea de fapt si de drept existenta care impune discutii mai ampleprecum si studiu documentar, va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat care va poate sfatui si ajuta in acest sens.